De Freggels Fanclub

Freggels Fanclub

Maar vooral ook de Freggels Tune.

Voor andere tv-deuntjes van weleer, check deze webzijde.

Share

15 reacties op “De Freggels Fanclub”

 1. KRL Zegt:

  Pom pom pom pom pom pom pom
  Pommetje Horlepiep
  Pom pom pom pom pom pom pom
  Pommetje Horlepiep

 2. koekiemonster Zegt:

  Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
  Zingen doen we vlot, in de FreggelGrot.

  Werk je zorgen weg, anders heb je morgen pech
  Freggels opgelet in de FreggelGrot.

  Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
  Zingen doen we vlot, in de FreggelGrot.
  in de FreggelGrot.

  diedumdudumdiedum….

  Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
  Zingen doen we vlot, in de FreggelGrot.

  Werk je zorgen weg, anders heb je morgen pech.
  Freggels opgelet Gobo, Mollie, Wimmie, Boby, Jet…Jippie

  Oohh, een Freggel!
  huhahaha
  Kijk ma ik heb een Freggel
  Ahhaaaa
  Ohohoho

  Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
  Zingen doen we vlot, in de FreggelGrot.
  in de FreggelGrot.

  Werk je zorgen weg, anders heb je morgen pech.
  Freggels opgelet in de FreggelGrot.
  Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
  Zingen doen we vlot, in de FreggelGrot.
  in de FreggelGrot.
  in de FreggelGrot

  ❗ ❗ ❗ ❗ ❗

 3. koekiemonster Zegt:

  Freggels houden heel erg van muziek.
  Freggels kunnen niet langer dan drie seconden denken.
  Freggels gaan naar de alwetende storthoop voor raad.
  Freggels denken dat het aan je staart trekken ongeluk brengt.
  Freggels zijn erg nieuwschierig.
  Freggels zijn erg bang.
  Voordat oom Roel ging reizen geloofden Freggels niet in mensen.

  Tijdens de derde tocht hebben de Freggels de schat van de Freggelgrot verstopt.
  Veel later vonden de freggels de schat.

  De schat van de Freggelgrot is……… -kijk zelf maar naar de spannende aflevering-

  De alwetende storthoop houdt van zorgen.

  Sprokkel de hond weet dat de freggels er zijn maar zijn baas niet.

 4. koekiemonster Zegt:

  De Freggels was de Nederlandse benaming voor het Amerikaanse kinderprogramma Fraggle Rock. De titel sloeg op de hoofdfiguren uit de serie: bont gekleurde handpoppen, bedacht door Jim Henson, eveneens de man achter de poppen uit The Muppet Show en Sesamstraat. Nadat de poppenserie een paar jaar gelopen had kwam er ook een seizoen in tekenfilmversie

 5. koekiemonster Zegt:

  De Freggels waren kleine vrolijke wezens – de een met een nog kleurrijker vacht dan de ander – met lange staarten met een dikke pluim aan het uiteinde. Ze leefden diep onder de grond, in een grot met ontelbaar veel gangen en meerdere uitwegen. Zo kwam een van de uitwegen – via de werkplaats van de wonderlijke uitvinder Doc en zijn hond Sprokkel (Engels: Sprocket) – uit in de mensenwereld, en een andere mondde uit in de tuin van de Griezels (Engels: Gorgs).

 6. koekiemonster Zegt:

  De Freggels brachten hun dagen door met plezierige bezigheden als zingen, dansen en lachen, zoals ook blijkt uit de tekst van de openingstune:

  Dance your cares away,
  Worry’s for another day,
  Let the music play,
  Down at Fraggle Rock.
  In het Nederlands werd dat vertaald als:

  Maak muziek en lach,
  Zorgen voor een and’re dag,
  Zingen doen we vlot,
  In de Freggelgrot.

 7. koekiemonster Zegt:

  HoofdpersonagesDe serie vertelde voornamelijk van een groepje bevriende Freggels: Gobo, Wimmie, Mollie, Jet en Bobby (Engels: Gobo, Wembley, Mokey, Red en Boober). Elk van deze karakters had zijn of haar eigen herkenbare persoonlijkheid.

  Gobo was de leiderfiguur. Hij pakte moeilijke kwesties altijd op een praktische manier aan. Hij speelde graag op zijn tokkelinstrument en wilde later ontdekkingsreiziger worden, net als zijn Reizende Oom Roel (Engels: Uncle Travelling Matt). De pop werd gespeeld door Jerry Nelson; zijn Nederlandse stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten.
  Wimmie was een nerveuze twijfelaar die moeite had om een eigen mening te vormen. Om de lieve vrede te bewaren, waaide hij maar met alle winden mee. Maar als puntje bij paaltje kwam was hij zeker geen lafaard. De poppenspeler was Steve Whitmire; de nasynchronisatie werd verzorgd door Olaf Wijnants.
  Mollie was zweverig en kunstzinnig, altijd kalm en vooruitdenkend. Ook was ze de oudste van de vijf Freggelvrienden. Deze Freggel werd gespeeld door Kathryn Mullen; haar Nederlandse stem was die van Angélique de Boer.
  Jet daarentegen was energiek en impulsief, altijd in voor een lolletje en een van de beste zwemmers onder de Freggels. Ze deelde een kamer met haar tegenpool Mollie. De poppenspeler van Jet was Karen Prell; Maria Lindes sprak haar Nederlandse stem in.
  Bobby was meestal neerslachtig en bang voor onheil. Zijn favoriete bezigheid was zich veilig in zijn hol terugtrekken om sokken te wassen; en dat terwijl Freggels normaal gesproken helemaal geen sokken dragen. Gespeeld door Dave Goelz; acteur Hans Dagelet verzorgde Bobby’s stem in de Nederlandse nasynchronisatie.

 8. koekiemonster Zegt:

  Doeners
  In de grot woonden echter niet alleen de Freggels, maar een grote diversiteit aan andere wezens, waaronder de Doeners (Engels: Doozers). Dit waren kleine, groene bouwvakkertjes met valhelmen op, die niets liever deden dan ‘gebouwen’ construeren. De Freggels waren gek op de smaak van de Doener-stengels waaruit deze bouwsels bestonden en werden op deze manier gemakkelijk van voedsel voorzien.

 9. koekiemonster Zegt:

  Griezels
  Ook radijsjes maakten deel uit van de Freggel-maaltijd. Om deze te bemachtigen moesten ze naar het moestuintje van de Griezels: drie enorme, niet al te intelligente, harige wezens, die dachten dat ze de heersers van het universum waren. Het verkrijgen van radijsjes was een riskant avontuur op zich, aangezien Junior Griezel niets liever wilde dan de Freggels gevangenzetten.

 10. koekiemonster Zegt:

  Het spelen van Griezels
  Elke Griezel werd door twee poppenspelers tegelijk bespeeld. De ene zat in het Griezelpak en verzorgde alle lichaamsbewegingen van dit reusachtige schepsel. In het hoofd van de Griezel zat een filmcameraatje dat van binnen uit de ruimte rondom de pop filmde en een klein beeldscherm waarop de poppenspeler kon zien wat de Griezel zelf ‘zag’. De andere speler zat buiten beeld en verzorgde door middel van een soort afstandsbediening de mondbewegingen en de gezichtsuitdrukking van het monster.

  Pa Griezel was de vader van het gezin. Hij luierde liever dan dat hij de klusjes opknapte die zijn vrouw hem opdroeg. Gordon Robertson zat in het pak en Jerry Nelson verzorgde de gezichtsbewegingen en zijn stem; de Nederlandse stem was die van Frans van Dusschoten.
  Ma Griezel is vanzelfsprekend getrouwd met Pa Griezel en ze is Juniors moeder. Ze is zorgzaam, maar ook bazig. Daarnaast is ze extreem bang voor Freggels. Trish Leeper verzorgde haar lichaamsbewegingen en Myra Fried (seizoen 1) en Cheryl Wagner (seizoen 2-5) haar stem en gezichtsuitdrukking; Maria Lindes deed de nasynchronisatie.
  Junior Griezel was het enige kind. Hij deed verscheidene taken in en om het kasteel van de Griezels, zoals het verzorgen van hun moestuin. Rob Mills (seizoen 1-4) en Frank Meschkuleit (seizoen 5) zaten in het pak en Richard Hunt verzorgde Juniors stem en bestuurde zijn gezicht; Dick Scheffer sprak de Nederlandse stem in.

 11. koekiemonster Zegt:

  Reizende Oom Roel
  Gobo’s Reizende Oom Roel was een ontdekkingsreiziger die in de eerste aflevering begon met het verkennen van de mensenwereld. Eens in de zoveel tijd stuurde Oom Roel een ansichtkaart aan Gobo, die telkens werd bezorgd bij Doc, die de kaart in de prullenmand smeet. Als Sprokkel zag dat een van de Freggels de kaart kwam ophalen, probeerde hij van alles om dit duidelijk te maken aan zijn baasje, maar altijd zonder succes. Oom Roel werd gespeeld door Dave Goelz; zijn Nederlandse stem werd verzorgd door Paul van Gorcum.

 12. koekiemonster Zegt:

  Gloria, Filo en Soof
  Als de Freggels met een probleem zaten opgescheept raadpleegden ze de alwetende storthoop Gloria (Engels: Marjory): een bebrilde berg compost die de taak van orakel op zich nam. Zij werd altijd bijgestaan door twee op ratten gelijkende wezentjes genaamd Filo en Soof (Engels: Philo and Gunge). Het poppenspel van Gloria werd verzorgd door Jerry Nelson, dat van Filo en Soof door Dave Goelz en Richard Hunt. De Nederlandse stemmen werden ingesproken door respectievelijk Tonny Huurdeman, Olaf Wijnants en Hans Dagelet.

 13. koekiemonster Zegt:

  Buiten Noord-Amerika
  De avonturen van de Freggels werden nagesynchroniseerd in dertien talen, waaronder Spaans, Japans en Fins. Enkel de eerste twee seizoenen, oftewel 48 afleveringen, werden nagesynchroniseerd in het Nederlands.

  In enkele landen werden de scènes met Doc en Sprokkel opgenomen met een acteur uit het desbetreffende land. Zo haalde Gobo in Frankrijk de aan hem gerichte ansichtkaarten uit een bakkerij en in Engeland uit een vuurtoren. Dit is ook de reden dat Gobo vrijwel de enige was die via het gat in de mensenwereld kwam. Zo waren er slechts twee poppen nodig in deze landgebonden scènes: Gobo en Sprokkel.

 14. koekiemonster Zegt:

  Dvd’s
  De Engelstalige versie is inmiddels volledig uitgebracht in Australië (regio 4) en Noord-Amerika (regio 1).

  Van de Nederlandse versie zijn tot op heden (juli 2010) 17 afleveringen uitgebracht. Of er in de nabije toekomst meer dvd’s komen is onbekend

 15. ZappFranka Zegt:

  Wow! Tussen 10.12 en 11.05 uur goed bezig geweest koekiemonster! 😛

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .