Slaapziekte

Tse-tse vlieg

Ik slaap graag. En ik slaap veel. Ik slaap minstens 8 uur, maar meestal is het 9. En ook langer dan dat komt een paar keer per week voor.

Laatst werd mij gevraagd of ik niet geprikt was door de tse-tse vlieg. De tse-tse vlieg brengt namelijk de in Afrika gevreesde slaapziekte over.

Tijd dus voor een klein onderzoekje:

De slaapziekte wordt niet veroorzaakt door de tse-tse vlieg. De boosdoener is een parasiet, de trypanosoma, die zich in sommige tse-tse vliegen heeft genesteld. En als deze besmette vliegen je prikken, kun je besmet raken met de slaapziekte. De ziekte kan twee vormen aannemen: een snelle en een chronische.
Van de snelle variant ga je aan slaapstoornissen lijden en eventueel zelfs aan totale slapeloosheid. En de chronische variant kan tot extreme moeheid leiden. Maar, dat gaat dan wel gepaard met onder andere zweren, koorts en zware hoofdpijn.

Gelukkig, daar heb ik geen last van.

Share

4 reacties op “Slaapziekte”

 1. Juup Bargers Zegt:

  Du luie donder!!

 2. Merino Zegt:

  “Een overdaad aan slaap kan onze biologische klok ernstig ontregelen en ons nog vermoeider doen voelen!”

  Dus, beetje meer trainen in wakker blijven. Niet meer voor 23:00 uur naar bed. Is goed voor je!

  bron: http://www.slapen.be/hoelangslapen.html
 3. KRL Zegt:

  Gelukkig staat er niet bij wat een ‘overdaad aan slaap’ precies is. Ik denk dat dat pas bij meer dan 11 uur per nacht begint, wat bij mij nooit voorkomt.

 4. Wakkere Burgers - Het Geweten van het Web » Blog Archive » Nationale slaapdag Zegt:

  […] Het is vandaag de hele dag nationale slaapdag. De eerste nog wel! Dit in de eerste plaats omdat Nederlanders steeds minder slapen. En dat is niet goed voor een mens. Een mens moet veel slapen. Meestal ben ik daar ook erg goed in, op het enge af. Inmiddels heb ik Merino’s goede raad van toen ter harte genomen. In de tweede plaats is dit weekend natuurlijk uitgekozen omdat vandaag (of moet ik dat nog morgen noemen?) de klok weer een uur vooruit gaat (voor eens en altijd: onthoud allen het ezelsbruggetje: lente in het Engels is ’spring’ en dat doe je vooruit!). Een symbolische dag dus. […]

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .