Luisteren!

Een nieuwe column van KRL

Het is algemeen bekend: mijn hele hoofd zit vol met songteksten. Op de een of andere manier hoef ik een nummer maar een paar keer te horen en ik kan ‘m van begin tot eind meezingen. Negen van de tien nummers die op SkyRadio worden gedraaid, kan ik meezingen. Zet mij in de Tapperij en ik ben de hele avond aan het zingen. Vraag me niet waarom, ik kan het gewoon. Ook nummers die ik afgrijselijk vind, zitten woord voor woord in mijn hoofd. Het is niet nuttig, het is nergens goed voor, maar ik kan het wel.

Lees verder…

Share

13 reacties op “Luisteren!”

 1. Juup Bargers Zegt:

  Volgens mij heeft KRL nog nooit naar ‘Like a virgin’ van Madonna geluisterd…

 2. Merino Zegt:

  Het betreffende versje heb ik niet kunnen vinden, maar in elk geval kun je hier een voorproefje voor het gehoor nemen.

  Bij de wee: Ik kan beamen dat KRL een verontrustende hoeveelheid versjes, alsmede complete platen, woord voor woord kan meezingen.

 3. doro Zegt:

  ik vind dat er wel wat popnummers met briljante teksten zijn. bijvoorbeeld van pulp.

 4. KRL Zegt:

  Er zijn ook een heleboel popnummers met goede teksten (hoewel ik pulp nou niet als pop zou willen betitelen). Dat zal ik niet ontkennen. Alleen het zingen met gevoel ontbreekt naar mijn mening in popmuziek .

 5. Andre Zegt:

  pop·mu·ziek (de ~ (v.))
  1 hedendaagse populaire muziek => pop

  Wat de fuck is dan popmuziek? Frans Bauer? U2? Alles dat in de Top40 staat?

  Popmuziek is derhalve geen stroming, maar hetgeen de ayatolla’s van de radiostations promoten.

  Dus, KRL, herformulering van jouw statement dat er in popmuziek niet met gevoel gezongen wordt? Of misschien heb je gelijk, en zijn alle nummers die de muzieklijsten bereiken (uit welke stroming dan ook) verstoken van oprecht gevoel, en dientengevolge slechts vals sentiment.

 6. KRL Zegt:

  Oke, ik neem alles terug.

 7. Andre Zegt:

  Dat is te simpel.

 8. KRL Zegt:

  Popmuziek is inderdaad hedendaagse populaire muziek. In de eerste plaats is Pulp naar mijn mening niet populair, of in ieder geval niet populair genoeg om als populair betiteld te worden. Hedentendage sowieso niet meer. Áls ze überhaupt al wel als pop betiteld kunnen worden, dan was dat met hun CD Different Class en die is uitgebracht in 1995. Niet echt hedendaags dus.
  Maar mijn beste Andre, das alleen maar zoals ik dat zie. Als jij Pulp als pop wilt betitelen, is dat jouw goed recht.

 9. Andre Zegt:

  Ik geloof dat we hier te maken hebben met een Babylonische spraakverwarring. Nergens hierboven heb ik Pulp als popmuziek willen bestempelen. Doro daarentegen wel.

  Mijn opmerkingen waren een reactie op jouw “Alleen het zingen met gevoel ontbreekt naar mijn mening in popmuziek”-statment. Ik wilde dit statement en jouw definitie van popmuziek graag wat nader verklaard zien.

 10. KRL Zegt:

  Popmuziek is volgens mij inderdaad, zoals hierboven al gezegd, populaire muziek, die in de hitlijsten staat en die wordt gepromoot op de radio. Om een nummer écht met gevoel te kunnen zingen, moet je het in de eerste plaats zelf geschreven hebben. Daarmee valt een deel van de hitlijstliedjes al af (ik noem de vele covers en boy/girlbands).
  Daarnaast moet een zanger/zangeres echt iets meegemaakt hebben om echt gevoel in een nummer te kunnen stoppen. En ik heb het dan over negatieve ervaringen. Ongetwijfeld zingt Frans Bauer zijn blije liedjes met enorm veel gevoel, maar daar doel ik in deze niet op.
  Ik heb verder ook weinig kennis van popmuziek: de hele R&B kan me gestolen worden, evenals Kelly Clarkson, Katie Melua en Marco Borsato (en al helemaal ft. Andrea Boccelli). Maar voor zover ik popmuziek ken en hoor op de radio, hoor ik er verdomde weinig gevoel in (en zeker niet zoveel gevoel als David Fridlund in zijn nummers ten gehore weet te brengen). Uitzonderingen zullen er ongetwijfeld zijn.

 11. doro Zegt:

  popmuziek is volgens mij toegankelijke muziek die door haar toegankelijkheid commercieel erg succesvol kan worden. (bijv. beatles)
  wat de luisteraar dan voor de borst stoot is volgens mij vaak het commerciele aspect. de muziek kan desalniettemin erg goed zijn en moet daar eigenlijk los van worden beschouwd. de popnummers slagen er juist heel goed in een tijd een gezicht geven, een gevoel uit te drukken en daardoor diepte (tenminste) te suggereren.
  de commercialiteit staat eigenlijk een nuchtere beoordeling van de kwaliteit van een liedje en zijn originaliteit in de weg. (het kost bijna lef om toe te geven dat feel van robbie williams een mooi liedjes is als men zich de massa’s van fans voor ogen haalt.)

 12. Andre Zegt:

  Kijk aan. Uiteindelijk komen we er wel uit.

 13. Merino Zegt:

  Nog wat leuke feitjes over popmuziek.

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .