Erno Rubik

Voor we hem vergeten…

Erno Rubik Rubik's Cube

Nee, niet dood of jubilerend, maar gewoon voor de leuk.
Vanwege zijn uitvinding van (onder andere) de 3 x 3 x 3 kubus van Rubik (in 1978), ingedeeld in 3 categorieën.

Vorige week werd ik weer eens geconfronteerd met een paar puzzels van de fascinerende Hongaar Erno Rubik. Hij is vooral bekend geworden door het uitvinden van de Kubus van Rubik. Dit wondere staaltje van intellectualiteit en techniek heeft 43 quintiljoen foute oplossingen en 1 goede. Als je dat zo hoort vind ik het bijzonder knap dat zoveel mensen dat ding nog op kunnen lossen. Er worden ook wedstrijdjes mee gedaan; het wereldrecord ligt voor de 4 x 4 x 4 variant op 1:00.38 min en voor de orignele 3 x 3 x 3 op 12.11 sec.

Zie ook eerdere berichtgeving over Rubik.

Share

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .