Bezetting Holland

Voor we het vergeten…


Lodewijk Napoleon

Holland werd vandaag 197 jaar geleden (1810) bezet door Frankrijk onder leiding van Napoleon Boneparte.

Dit nadat zijn broer, Lodewijk Napoleon, 4 jaar lang (vanaf 1806) koning was geweest van Holland. Deze kunstfanaat deed dit overigens goed en hij was bij de aankomend Nederlanders erg populair omdat hij de wetten van zijn grote broer in de wind sloeg en de bloeiende economie hierdoor stimuleerde in het post-Schimmelpenninck tijdperk (Bataafse Republiek, 1795-1806).

Deze bezetting luidde het laaste tijdperk in voordat Nerderland Nederland werd (1815); De Franse tijd onder Franse bezetting (1810-1815).

Share

3 reacties op “Bezetting Holland”

  1. Merino Zegt:

    Dappere Man, dit doet mij zeer deugd als oud-geschiedenisstudent. Ik moet toegeven dat ik deze informatie ook niet feitelijk paraat heb. Maar het zou toch prettig zijn als de genoemde namen de doorsnee Nederlander niet totaal onbekend in de oren zouden klinken.

  2. De Dappere Man Zegt:

    Ja mijn waarde Merino, zoals u weet: Geschiedenis is de basis om het heden te doorgronden!

  3. Peter vd Popkwiz Zegt:

    Geweldig. Weer een geschiedenis lesje! Overigens, die Lodewijk Nappie (idd, broer van) stond toch ook bekend om z’n accent? ‘Ik ben Konijn van Holland’…. (omdat ie ‘Koning’ niet goed kon uitspreken. Enfin zie ook ‘Van Nul Tot Nu’.

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .