Nederland politiestaat?

Zaterdagmiddag zit ik in de metro, van het Waterlooplein naar Station Amstel. Op één van de banken in de coupé waarin ik stap, zitten twee jonge mannen van een jaar of twintig. Op het bankje naast hen nog één. Dito leeftijd. Het zijn Britten. Niet van het meest voorkomende type (kaalgeschoren, getatoeëerd met het embleem van de plaatselijke voetbalclub, spierwit, straalbezopen, luidruchtig, onbeschoft, exhibitionistisch aangaande hun geslachtsdeel en niet gezegend met enige intelligentie) maar gewoon drie gasten op bezoek in Amsterdam die zich ‘normaal’ gedragen. Tenminste, ik dacht dat ze niets fout deden. Maar als de metro halt houdt op tussenstation Wibautstraat, staan vijf politieagenten gedreven door de ramen van de coupé te loeren. Als de deuren van de coupé open gaan wijst één van de agenten op de Britse jongeman die alleen zit. “Jij! Uitstappen!”, zegt de agent. “Excuse me?”, antwoordt de jongeman. “Get out. Fifty euros fine!”, zegt de agent weer op zijn beurt en wijst op de benen van de man. Hij zit met zijn rug naar het raam op de bank. Zijn benen in de lengte over de twee zittingen (zijn voeten hangen vrij en dus geen smerige zolen op de zitting). “You really mean that? It’s because of my legs on the seat? You got to be kidding!”. Maar de agent is not kidding. De drie stappen gehoorzaam uit. De metro rijdt verder en ik zie door het raam hoe de agent zijn boekje tevoorschijn haalt.

Ik kijk een aantal medepassagiers aan die, net als ik, verbaasd en vol ongeloof lijken te zijn. “Da’s toch niet te geloven”, zegt een man van een jaar of veertig, mijn beoordeling van zojuist bevestigend. Ik gebaar dat het mij eveneens vreemd voorkomt. Ik lees vervolgens de gedragsregels zoals deze door het GVB zijn opgesteld en aan de wand van de coupé zijn gehangen. Er staat inderdaad dat je niet met je voeten op de bank mag zitten. Maar over een boete van vijftig euro staat niets vermeld (maar goed, op straat staat ook nergens vermeld dat fout parkeren vijftig euro kost). Daarbij, de jongeman raakte de zitting niet met zijn voeten. Leuk, zo’n tripje naar het ‘tolerante’ Amsterdam.

En wat lees ik vandaag op Geenstijl? Dat is hier om de hoek gebeurd. Godsamme. ’t Wordt hoog tijd dat HBO of WO de norm wordt om agent te worden. Misschien zorgt dat er voor dat er wat minder wetboekfundamentalistisch blauw op straat rond zal lopen.

Maar het zal wel goed zijn voor onze maatschappij. We moeten de normen en waarden van dit land in ere houden. En als Wakkere Burger vind ik uiteraard dat er niet geslapen dient te worden. En zeker niet in een park, want we weten allemaal dat dit tot hel en verdoemenis lijdt.

De groeten!

Share

3 reacties op “Nederland politiestaat?”

  1. MC Drank Zegt:

    Wat moet ik hier op zeggen..? ’t Is ongelofelijk! Veramerikanisering…

  2. De Dappere Man Zegt:

    Godskolere!

  3. Wakkere Burgers - Het Geweten van het Web » Blog Archive » Politiestaat Nederland Zegt:

    […] Maar goed, waar ben je bang voor als je niet te verbergen hebt? […]

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .