Successierechten

Successierechten. Een grof schadaal, aldus mij. Het zorgt ervoor dat de helft van de spaarcentjes van je overleden vader/moeder/opa/oma wordt gestolen door de fiscus. Dat is dus geld waar al belasting over werd betaald.

Prof. Smalhout in kwaliteitsmagazine de Telegraaf:

[…]zitten we al heel lang opgescheept met de meest immorele vorm van belastingheffing, namelijk de successierechten. Die zijn, zoals bekend, de gelegaliseerde diefstal van het bezit van een overledene. De verschuldigde percentages variëren tussen de 29 en 68 procent van de waarde van de nagelaten gelden en bezittingen. Daarbij moet men zich realiseren dat die successiebelasting wordt geheven over geld en goederen waarvoor door de overlede- ne reeds alle soorten belasting zijn betaald. Als de dode zijn geld over de balk had gegooid, had er geen haan naar gekraaid. Maar fatsoenlijk leven, spaarzaamheid en de grote wens om voor je geliefden iets na te laten, worden door onze overheid genadeloos afgestraft. In feite gaat het hier om de ordinaire beroving van een lijk. Daar staat onder oorlogsomstandigheden meestal de doodstraf op. […]

Het hele artikel is op deze site terug te vinden.

Misschien dat de media waar ik dit vandaan gehaald heb wat wenkbrauwen doen opflatsen, maar in essentie is successierecht glasheldere diefstal en ben ik het met profje Smalhout eensch. Mensen die van mening zijn dat dit niet zo is, mogen dit gaarne aan mij komen uitleggen.

Share

7 reacties op “Successierechten”

 1. robert Zegt:

  Ik moet ook zeggen dat ik het ook nooit zo gesnapt heb. Sowieso: als de erfenis groot genoeg is, betaal je het jaar erop wel vermogensbelasting en voor de kleinere bedragen is het toch niet interessant voor de fiscus…

  Afschaffen dus! Op welke partij kan ik stemmen om dit ongedaan te krijgen?

 2. Hans Zegt:

  Ik ben het met je eens dat successie belasting geheven wordt over geld waar al inkomstenbelasting over is geheven. In dat opzicht een rare belasting.

  Alleen moeten mensen tijdens hun leven meer gebruik maken van de schenkingsfacaliteiten. Op die manier kun je al een groot deel van je vermogen successie vrij overhevelen naar je kinderen en kleinkinderen.
  Maar te veel mensen blijven op hun centen zitten. Terwijl het mijns inziens veel mooier is om met de warme hand te geven dan met de koude hand.

  Je kunt ook schenken zonder dat je het geld daadwerkelijk overmaakt aan je kinderen. In dat geval blijf je zelf beschikken over je geld, je mag het zelfs helemaal opmaken, maar kom je te overlijden en je hebt al een groot deel geschonken, dan is dat in ieder geval belastingvrij.

 3. RW Zegt:

  Ik snap ook niet helemaal hoe dit zomaar kan. Het wordt tijd voor een Wakkere Partij die dit soort niet uit teleggen rariteiten aan banden legt.

 4. Merino Zegt:

  Verder is Smalhout wel gewoon een lul.

 5. MC Drank Zegt:

  Geldt dit ook allemaal als een overleden iemand zijn/haar geld nalaat aan een goed doel?

 6. V0R73X Zegt:

  OFF WITH THEIR HEADS! 👿

 7. De Dappere Man Zegt:

  Terwijl het mijns inziens veel mooier is om met de warme hand te geven dan met de koude hand.

  Mooi!

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .