Opiniestukje omtrent Wilders

Gerechtshof doet het licht uit

[…]

Het Hof is erg voor de vrijheid van meningsuiting – maar:

“Het hof maakt echter een uitzondering voor beledigende uitlatingen waarin een relatie met het nazisme wordt gelegd (door onder meer de Koran met ”Mein Kampf” te vergelijken). Dit vindt het hof dermate beledigend voor de bevolkingsgroep van moslimgelovigen dat een algemeen belang aanwezig wordt geacht om Wilders daarvoor te vervolgen.”

In Fitna en andere besproken uitspraken van Wilders wordt heel secuur een ideeënstelsel en het daarbij behorende boek bekritiseerd, en juist niet een groep beledigd of tegen een groep haat gezaaid. De Islam is immers geen groep. Het socialisme, het liberalisme of het calvinisme is ook geen groep.

Door de deur open te zetten naar belediging van een groep via het bespotten of bekritiseren van een boek overschrijdt het Hof een cruciale grens. Het zou betekenen dat iedereen die Het Kapitaal, On Liberty of de Institutio met de grond gelijk maakt, zich eveneens aan haatzaaien tegen de aanhangers van desbetreffende ideologie bezondigd.

[…]

Wat vinden wij hiervan?

[Via GeenStijl]

Share

7 reacties op “Opiniestukje omtrent Wilders”

 1. robert Zegt:

  Ik denk dat de waarde die de gemiddelde moslim hecht aan de Koran wel van een iets ander aard is dan de waarde die een communist aan Het Kapitaal hecht. Mijn inziens is dat precies waar het verschil tussen ‘letter van de wet’ en ‘geest van de wet’ om de hoek komt kijken.

  Overigens erger ik mij in deze ‘rel’ vooral aan het feit dat iedereen er nu maar van uit gaat dat Wilders ook schuldig is. Het enige wat het hof gezegd heeft, is dat Wilders vervolgd moet worden. Ik denk dat de kans vrij groot is dat hij gewoon vrijgesproken wordt en dan blijkt dit alles weer een storm in een glas water die Wilders in de eerstvolgende peiling weer een aantal zetels extra oplevert. (Zetels die hij vermoedelijk voor de verkeizingen allang weer kwijt is.)

  Sowieso: 15 jaar geleden werd Janmaat ook gewoon vervolgd voor discriminatie en weet ik wat nog meer, dus ik zie niet zo goed waarom je nu ineens niet meer een politicus moet kunnen vervolgen. Het is niet zo dat parlementariërs boven de wet staan natuurlijk.

 2. Munan Zegt:

  hoewel ik er geen voorstander van ben dat Wilders vervolgd wordt (teveel aandacht), klopt zijn redenering natuurlijk niet: dat hij niet vervolgd zou moeten worden omdat dat een belediging van de mensen die op hem stemmen zou zijn.

  Soms verkondigen politici – ook populaire politici – meningen die niet stroken met de rechtstaat. Daar wat aan doen is gewoon het instandhouden van de rechtstaat, niet het beledigen van wie dan ook.

  En ik kan me voorstellen dat dit besluit en een eventuele veroordeling een hart onder de riem is voor moslims die het gevoel hebben dat hun woorden voortdurend op een goudschaaltje gewogen worden terwijl Wilders kan zeggen wat hij wil.

  Maar goed, zoals gezegd: uiteindelijk zou ik er niet voor zijn.

 3. Merino Zegt:

  Joost Zwagerman zei wijze woorden over dit alles in De wereld draait door.

  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/terugkijken.php?id=586&autostart=1

  Meteen in het begin.

 4. robert Zegt:

  Dat zijn idd best wijze woorden. Echter ook hij gaat er redelijk aan voorbij dat Wilders alleen nog maar vervolgd moet worden, niet dat hij al veroordeeld is.

  Daarnaast gaat de vergelijking met Mulder over de CU en SGP een beetje mank. Mulder beledigd die partijen en het merendeel van de andere christenen voelt zich hierdoor niet aangesproeken. Wilders beledigd de complete islam. Is wel even een andere scope.

  That being said: ik ben er voor mezelf nog steeds niet uit of Wilders dingen gezegd heeft dat hij niet zou mogen zeggen. Maar daarom denk ik wel dat het goed is dat er nu een zaak over komt. Dan weten we vanaf nu ook wat men wettelijk wel of niet mag zeggen over dit soort onderwerpen.

 5. Merino Zegt:

  Steeds meer mensen gaan zich er in mengen. Zo ook Theodor Holman.

  Vandaag publiceert Het Parool de follow-up Onzin.

 6. RW Zegt:

  Ik vind dat je best boeken mag vergelijken met boeken. Zolang we elkaar de hersens niet in slaan. Als je het niet eens bent met die vergelijking dan ben je vrij om te publiceren waarom boek X niet te vergelijken is met boek Y. Beetje kinderachtig om daarvoor naar de rechter te stappen.

 7. » Shame on The Netherlands Zegt:

  […] Pat Condell is boos op ons land vanwege het ‘Wilders houd je mond dicht’-gebeuren. […]

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .