Opbouw benzine prijs

Waaruit is de benzine prijs opgebouwd?
De benzine prijs is opgebouwd uit grofweg 3 delen namelijk:
– de inkoopprijs van benzine
– accijns en BTW
– marge voor de pomphouder, oliemaatschappij.

Wat is de inkoopprijs van benzine?
Dit is de prijs waarvoor oliemaatschappijen zoals bijvoorbeeld Shell, BP of Texaco de benzine zelf inkopen. Deze prijs fluctueert en is afhankelijk van verschillende factoren, maar is met name afhankelijk van de internationale marktprijs.

Hoe hoog is de accijns op benzine?
Per verkochte liter benzine rekent de overheid een vast bedrag aan accijnzen. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid aangepast en soms nog om politieke redenen verhoogd. De accijnzen, in mei 2008, op een liter benzine is 69 cent.

Hoe hoog is de BTW op benzine?
De BTW, in 2008, is 19%. Deze BTW wordt dus gerekend op het totaalbedrag van de inkoopsprijs plus de marge plus de accijns.

Wat is de marge?
De marge is eigenlijk het bedrag waaruit alle kosten vanaf de raffinaderij tot en met de verkoop aan de pomp betaald worden.
Je kunt denken aan kosten als
– distributiekosten
– onderhoudskosten
– reclamekosten
– personeelskosten
– pompkortingen
– winst
– enz. enz..
Marge is dus niet gelijk aan winst. Shell Nederland geeft aan dat zij gemiddeld 1 tot 1,5 cent per liter benzine bruto winst maken.

Voorbeeld van de opbouw van de benzineprijs.
We zullen een voorbeeld geven aan de hand van de benzineprijs aan de pomp van week 20 in 2008.
Een liter Euro 95 benzine kost op dat moment 1,61 Euro, dat is dus de adviesprijs.
De kale prijs van de benzine, dat is dus inkoop plus marge, is 66,6 cent. Daar komt dan 69,4 cent accijns bij.
Reken hier dan nog eens 19% BTW bij, dat is zo’n 25 eurocent en dan kom je op de adviesprijs van 1,61 Euro.

Wat verdient de overheid aan een liter benzine?
Aan de hand van bovenstaande berekening kun je zien dat de overheid op een liter benzine zelf ongeveer 94,4 cent verdient. Dat is dus ongeveer 60%.

Wat doet de overheid met dat geld?
Dat is moeilijk te zeggen, het wordt namelijk als inkomsten gezien en wordt dus aan allerlei doelen uitgegeven. Het geld dat verdient wordt aan benzine wordt in ieder geval niet alleen besteed aan het verbeteren van wegen of andere zinnige activiteiten waar de automobilist of het milieu mee geholpen worden.

Share

12 reacties op “Opbouw benzine prijs”

 1. Ajay Zegt:

  🙂 Ik keek vanavond ook ff naar de pomp en schudde meewarig mijn hoofd…

 2. RW Zegt:

  Maak die prijs nog wat hoger, schaf de wegenbelasting af en je hebt gratis kilometerheffing.

 3. Ben Derkink Zegt:

  Ik sta versteld van het lage aantal reacties op dit thema, volgens mij zijn er in Nederland alleen maar slapende burgers ipv wakkere burgers. Kom op zeg en wees assertief en reageer op deze belachelijke brandstofprijs. Van elke Euro die we verdienen dragen we meer dan 80% af aan alle belastingen in Nederland. 20% mogen we houden om zelf uit te geven , de 80% pikt Den Haag van ons af, dit is toch te gek voor woorden ?

 4. Rick Zegt:

  Waarom zou ik een site serieus nemen als ze niet eens het woord benzineprijs correct weten te schrijven? Tering zeg…

 5. ZappFranka Zegt:

  [quote comment=”56505″]Waarom zou ik een site serieus nemen als ze niet eens het woord benzineprijs correct weten te schrijven? Tering zeg…[/quote]
  Zo is het maar net! 😀

 6. Gaat Van Bemmel (PVV) zorgen voor belastingverlaging? | Krapuul.nl Zegt:

  […] betaald aan de pomp voor de benzine. Nou eh, dan krijgt hij nog een heel gevecht met het kabinet. Overheid int ca 60% van de prijs aan accijns en BTW, dus eh, belastingverlaging? Minder inkomsten voor de Staat, oplopende staatsschuld? Dacht het […]

 7. CS Zegt:

  En vandaag betalen we 1 euro 70 aan de pomp……. Als de overheid eens eerst gaat nadenken voordat er zeer dure beslissingen worden genomen kan het beschikbare geld anders (en volgens mij dan ook beter) verdeeld worden, kunnen de mensen met de lagere inkomens ook nog eens een keer ergens naar toe met de auto en zou de staatsschuld nog kunnen afnemen ook. Wat heeft de Betuwelijn niet gekost en kost die nog steeds? En wat te denken van zovele overheidsprojecten die de plank volledig misslaan en die met een beetje denkwerk vooraf veel beter hadden kunnen verlopen?
  Mogen banken en pensioenfondsen miskleunen maken met andermans geld zo dat de overheid maar weer moet ingrijpen? Ook daar gaat het dmv de benzineprijs verdiende geld naar toe. No rocket sciense, just a bit of common sense… OOk met klompen aan kun je dingen aanvoelen maar het zal enorm helpen die eens uit te trekken. Tenenspitzengefuehl…..

 8. CS Zegt:

  Sorry, typefout in de haast en de ergernis…. Science…..

 9. ZappFrank Zegt:

  [quote comment=”57333″]Sorry, typefout in de haast en de ergernis…. Science…..[/quote]

  het zij je vergeven….

 10. Cabdriver Zegt:

  Typ maar raak er gebeurt toch niks,

  We moeten in opstand komen maar dat durven jullie niet en er word ook nix georganiseerd want niemand komt toch. Neem een x voorbeelden aan die andere landen zoals frankrijk die breken de boel af als de benzine 10 cent duurder word en hier?! Ach het daalt wel weer of huh ik kan het nog betalen. Fock dat en doe mee met rellen volgend weekend op het malieveld. En neem je auto mee!! Ik zal er ook zijn ik breek godverdomme alle ramen daar.

 11. De melkkoe van Nederland - Artikel7 Zegt:

  […] Opbouw benzine prijs […]

 12. Max Micha » De melkkoe van Nederland Zegt:

  […] Opbouw benzine prijs […]

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .