Jan Blokker (2)

Ik kon het niet nalaten om het heengaan van deze gigant extra te benadrukken. Hierbij een fragment uit één van zijn laatste columns.

De dag-tweet in nrc next van gisteren kwam uit Sao Paulo en was dus in het Portugees gesteld. De vertaling luidde: ‘Grote zorgen! Verslaan we Chili, wacht Holland’.

Ik zal als eenvoudige broodschrijver weinig nalaten om bij de nieuwe hoofdredacteur van o.a. deze prachtige ochtendkrant in het gevlij te komen, maar er zijn grenzen. In negenennegentig van de honderd gevallen lees je een tweet met plaatsvervangende schaamte. Of het nou om de tuttige boodschappen gaat van Femke Halsema (‘even naar de kapper’), om de troosteloze van Maxime Verhagen (‘terug van de schoenmaker’), om de ijverige van Job Cohen (‘morgen naar de informateur’), om de grootsprakige van Alexander Pechtold (‘ik kom net terug in het midden van de Nederlandse politiek’) of om de uitzichtloze van Mark Rutte (‘geen idee waar ik nu weer naar toe moet’) – elke tweet is een stilistisch testimonium paupertatis.

De rest van de column vind je HIER en alle andere columns in NRC Next (door dhr. Blokker NRC Nijntje genoemd) vind je HIER.

Of voor de historisch geïnteresseerden onder ons, lees zijn gebundelde columns Ben ik eigenlijk wel links genoeg? (1974) op de site van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren.

Share

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .