Gelijkstroom/Wisselstroom, ‘The War of Currents’ of hoe Topsy de olifant op lafhartige wijze werd vermoord door gewetenloze industriëlen (dier van de dag)

De beroemde Amerikaan Thomas Edison (1847-1931) heeft vele uitvindingen op zijn naam staan, zoals de fonograaf, de filmcamera en natuurlijk de gloeilamp.

Edison staat ook bekend als een gewiekst zakenman die zijn uitvindingen door patentering flink te gelde wist te maken. Dit geld investeerde hij in zijn vele bedrijven, waaronder de nog altijd bestaande multinational (Edison) General Electric.

Een zwart hoofdstuk in de biografie van Edison is een strijd die de geschiedenisboeken is ingegaan als de War of Currents.

Edison was eigenaar van elektriciteitscentrales die gelijkstroom (DC – Direct Current) opwekten en een flink aantal van zijn patenten waren op het principe van gelijkstroom gebaseerd. Hij kon de opkomst van het veel efficiëntere wisselstroom (AC – Alternating Current) niet verkroppen en begon een lastercampagne tegen het “gevaarlijke” gebruik van wisselstroom.

AC/DC, hoe zat dat ook alweer????

Onderdeel van de campagne was het publiekelijk elektrocuteren van dieren om het gevaar van wisselstroom te laten zien. Een van de dierlijke slachtoffers was Topsy de olifant van het circus op Coney Island. Medewerkers van Edison hebben de elektrocutie vastgelegd op film (1903):

Denk daar nog maar eens aan als je een lampje aanknipt.

Share

5 reacties op “Gelijkstroom/Wisselstroom, ‘The War of Currents’ of hoe Topsy de olifant op lafhartige wijze werd vermoord door gewetenloze industriëlen (dier van de dag)”

 1. Merino Zegt:

  De ‘strijd’ tussen Edison en Tesla is eveneens mooi verbeeld als nevenplot in de goochelfilm The Prestige, met David Bowie als Nikola Tesla. Was vast en zeker een spannende tijd.

 2. MC Drank Zegt:

  Maarten ’t Hart is een goede meneer!

 3. Peter Zegt:

  Interessante post en leuk om verder in te duiken. Zo las ik dat Topsy de olifant 3 mannen had gedood en daarom gestraft werd. Verder leidde deze War of Currents tot de uitvinding van de elektrische stoel.

  Het eerste filmpje is grappig (ouderwets). De vergelijking van elektriciteit met het duwen van pingpong balletjes vind ik raar. Het suggereert dat elektronen elkaar duwen. In werkelijkheid zijn elektronen zo ontzettend klein ten opzichte van de ruimte waarin ze zich begeven.
  Verder bevat het filmpje geen uitleg over wisselstroom, in tegenstelling tot wat de tekst erboven aangeeft.

 4. Tripel B. Zegt:

  Heel scherp mijnheer Meindertsma 😆

  Ik wilde eigenlijk een filmpje van howstuffworks.com toevoegen, maar die site is ook niet meer wat het geweest is. Ik houd mij aanbevolen voor betere educatieve filmpjes over gelijkstroom/wisselstroom.

 5. De Dappere Man Zegt:

  Erg leuk, thanks.

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .