Tiengemeten

Wat lijkt mij dit een heerlijke plek om eens naartoe te gaan met een valies vol oude boeken en proviand voor een dag of zeven.


Grotere kaart weergeven

Op het eiland Tiengemeten waren zeven boerenbedrijven gevestigd. In 1997 is het volledige eiland in handen gekomen van Natuurmonumenten en is het landschap langzaam maar zeker ’teruggegeven’ aan de natuur.

Niet dat ik een natuurliefhebber pur sang ben, maar het idee dat een door de mens ontwikkeld landschap langzaam maar zeker wordt overwoekerd door woestenij, voedt mijn romantische hang naar vergankelijkheid.

De documentairemaakster Digna Sinke had het niet beter kunnen verfilmen.

Weemoed & wildernis
1 uur en 16 minuten

Share

2 reacties op “Tiengemeten”

  1. Frank L. Zegt:

    Digna Sinke heeft hierover in het verleden meerdere docu’s gemaakt. Voor dit project heeft ze die allen tezamen gesmeed tot het verbluffende resultaat. Een meesterwerkje.

  2. Gerard K. Zegt:

    Nieuw boek over oud Tiengemeten. Dit fotoboek is een fotografisch en historisch document van nog niet eerder gepubliceerde foto’s van het eiland. Het boek laat een periode zien uit de geschiedenis van Tiengemeten in 1980/1981 als agrarisch cultuurland. Het cultuurlandschap zoals het tot 2005 is geweest voor de transformatie tot natuureiland. Ik heb dit boek in een bescheiden oplage in eigen beheer uitgegeven. Als ode aan de voormalige bewoners en alle betrokkenen van het eiland en omdat ik me steeds betrokken voelde met Tiengemeten.

    Zie ook de recensie in de PZC:

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .