Deze dag in de geschiedenis: 20 maart 1602

Om de internationale concurrentie rond de handel op Azië te bestrijden, bundelen verschillende steden en hun handelsmaatschappijen zich op 20 maart 1602 tot de Vereenigde Oostindische Compagnie. Tot 1595 was de handel in Oosterse specerijen volledig in handen van Portugal dat vanaf 1498 vaarroutes naar Azië ontdekte. In 1595 stuurde men vanuit Amsterdam een expeditie op zoek naar nieuwe routes naar Indië onder leiding van koopman Cornelis de Houtman. Toen in 1597 drie van de vier schepen behouden terugkeerden en bleek dat een dergelijke expeditie mogelijk was roken de verschillende Hollandse steden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden winst en stuurden schepen naar ‘de Oost’. Er ontstond een inefficiënte situatie waaraan een eind gemaakt werd door de oprichting van de eerste echte multinational ter wereld, de VOC.

Share

5 reacties op “Deze dag in de geschiedenis: 20 maart 1602”

 1. Merino Zegt:

  Dank voor dit mooie stukje geschiedenis. Ware VOC-mentaliteit!

 2. Showan Zegt:

  Ik zeg een mooie nieuwe rubriek!

 3. Tripel B. Zegt:

  [quote comment=”57974″]Ik zeg een mooie nieuwe rubriek![/quote]
  http://www.beleven.org/vandaag/20_maart 😆

 4. Showan Zegt:

  Ik weet wel dat het al bestaat. Op wikipedia kun je er ook op zoeken. Maar op zich vind ik het idee niet slecht. toch?

 5. De Dappere Man Zegt:

  Erg leuk, dank!

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .