Foodwatch

Deze producten koop ik niet meer dankzij de alertheid van Foodwatch Nederland.

De winnaar van het Gouden Windei 2011:

Blue Band Goede Start witbrood
“Het lekkerste wit waar volkoren in zit.” Om deze bewering waar te maken stopt Unilever onder andere E466, ofwel Carboxymethylcellulose, in zijn witbrood. Dit verdikkingsmiddel wordt kunstmatig gewonnen uit hout en pimpt het aantal vezels in het brood lekker op. Dit soort geïsoleerde vezels heeft echter niet dezelfde gezonde werking als de voedingsvezels die in normaal volkorenbrood zitten.

Cracottes
“Bron van vezels” staat er op de verpakking. Eén Cracotte bevat echter net zoveel vezels als een witte boterham, wat neerkomt op 1/100 van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dacht ik even lekker gezond bezig te zijn…

Casa Fiesta Guacamole Dip
Als ik zelf guacamole maak, dan bestaat deze voor 80% uit avocado, 15% crème fraîche, 5% knoflook and that’s it. Casa Fiesta heeft maar 3,7% avocado nodig. De rest van de ingrediënten zal ik u besparen.

Share

4 reacties op “Foodwatch”

 1. ZappFranka Zegt:

  Verdorie Triple, dat je daar Foodwatch voor nodig hebt gehad..!?

 2. Tripel B. Zegt:

  Eén van mijn valkuilen is, dat ik goedgelovig ben. Ik heb zelf nooit bewust een tweede plan, dus ik ga er vanuit dat andere mensen dat ook niet hebben. Een tikkeltje naïef natuurlijk.

  Dat Blue Band witbrood niet kan tippen aan volkorenbrood, dat weet ik uiteraard ook wel. Maar dat ze totaal nutteloze houtextracten toevoegen aan het brood met als enige doel om meer vezels op de verpakking te zetten, dat vind ik toch wel schokkend.

  Over de Cracottes was ik wel enigszins verbaasd. Die had ik toch wat hoger ingeschaald op de gezondheidsmeter.

  Natuurlijk weet ik ook dat in guacamole uit een potje geen 90% avocado zit. Maar slechts 3,7% vind ik gewoon volksverlakkerij. De enige reden waarom ze 3,7% avocado erin stoppen is, dat ze deze dan als ingrediënt op de verpakking mogen zetten.

  Op de site van Foodwatch staan tientallen smerige trucjes beschreven waarmee de voedingsindustrie de consument misleidt. Er wordt bewust gezocht naar de mazen in de wet- en regelgeving rondom het inlichten van de consument. Dan denk ik (goedgelovig als ik ben): bij Unilever en consorten werken duizenden mensen die dag-in-dag-uit manieren bedenken om de consument te naaien met te dure producten (met zogenaamd exclusieve ingrediënten die er nauwelijks in zitten, verbloemd door allerlei hulpstoffen) en misleidende producten (gezondheidsclaims die bij lange na niet worden waargemaakt). Die mensen keren ’s avonds toch ook terug naar hun gezin en vertellen wat papa/mama allemaal heeft gedaan op het werk?

  “Nou jongen, papa heeft een Franse Aspergesoep bedacht waarin 0,5% asperge zit. Asperges zijn namelijk heel duur en voor een gedroogde soep maakt het toch niet uit of je nou echte asperges gebruikt of smaakstoffen. Die 0,5% asperge stoppen we erin, zodat we die op de verpakking mogen zetten als ingrediënt. Slim hè? De eerste proeven uit ons laboratorium waren echter niet te vreten, dus we hebben flink wat zout en andere smaakversterkers toegevoegd om de Franse Aspergesoep nog enigszins op echte aspergesoep te laten lijken. O ja, de Franse Aspergesoep gaan we binnenkort Limburgse Aspergesoep noemen, want de consument wil vandaag de dag graag producten van eigen bodem. Een keigoed idee! Ben je niet trots op je vader?”

  Zo’n man moet zich toch de ogen uit zijn kop schamen? En met hem de duizenden anderen voor wie het bedenken van volksverlakkerij dagelijkse kost is? Of ben ik nou echt te naïef?

 3. Merino Zegt:

  Hear, hear!

 4. Tripel B. Zegt:

  Ik heb vandaag eens gekeken naar de aspergesoep in de supermarkt. Daar staat gewoon godbetert op dat er slechts 0,5% asperge in zit! Dan denk ik meteen: leuk dat Foodwatch dit constateert, maar dat had ik zelf ook kunnen constateren. Ik maak mij dan alleen zorgen om de producten die ik koop en waarvan niet vanaf het etiket valt te constateren dat ze fout zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met mijn Yorkham? Is die anders dan de goedkoopste plakjes schouderham die in voordeelverpakking in de schappen ligt?

  Ik heb vandaag Hero sinaasappelsap gekocht uit het versvak, terwijl ik weet dat deze sap niet koosjer is. Op het etiket staat namelijk dat er 88% sinaasappels in zitten en de rest bestaat uit druiven. Prima, maar dan heb je dus nog de voedingsvezels, de aroma’s en de anti-oxidanten. Van de Keuringsdienst van Waarde heb ik geleerd dat de voedingsvezels bestaan uit uit kool (of iets dergelijks) waardoor de consument denkt met vers geperste sap van doen te hebben, want die kool lijkt op vruchtvlees. Het is echter gewoon dezelfde sap als de Appelsientje in het niet-verse gedeelte, alleen een stuk duurder.

  Maar de aankoop was een bewuste keuze. Ik kocht de sap alleen omdat deze in de bonus was 😉

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .