The Ruins of Detroit

Fotografie en verval, een mooie combinatie. Een dankbaar onderwerp voor fotografen die verval in zijn schoonheid willen vastleggen, is de Amerikaanse Motor City.

De heren Yves Marchand & Romain Meffre hebben een prachtig fotoboek gemaakt van vervallen gebouwen in Detroit, getiteld The Ruins of Detroit.

Verpauperde hotelkamer in Detroit

Detroit, industrial capital of the XXth Century, played a fundamental role shaping the modern world. The logic that created the city also destroyed it. Nowadays, unlike anywhere else, the city’s ruins are not isolated details in the urban environment. They have become a natural component of the landscape. Detroit presents all archetypal buildings of an American city in a state of mummification. Its splendid decaying monuments are, no less than the Pyramids of Egypt, the Coliseum of Rome, or the Acropolis in Athens, remnants of the passing of a great Empire.

Dankzij de zware industrie groeide Detroit uit tot een van de grootste en meest invloedrijke steden van Amerika. Maar met de verhuizing van zware industrie naar lagelonenlanden is de stad al sinds een halve eeuw in een vrije val geraakt. Detroit had in de jaren ’50 een kleine 1,9 miljoen inwoners. In de census van 2010 waren er daar nog maar 713.777 van over.

Het is daarom niet verwonderlijk dat er in Detroit nogal wat leegstaande gebouwen zijn. Er zijn buitenwijken waar slechts de helft van de woonhuizen bewoond zijn. Detroit wordt daarom ook wel het Delfzijl van de Verenigde Staten genoemd.

Leegstaande woonhuizen is tot daar aan toe, maar wat te denken van de leegstaande monumentale gebouwen waar geen projectontwikkelaar voor te vinden is? Zo is er het verlaten Michigan Central Station, waar men al sinds 1970 een nieuwe bestemming voor probeert te vinden. Dit fantastische gebouw kan je geheel in 3D bekijken:

Michigan Central Station

Dit alles naar aanleiding van het programma dat ik gisteren op tv zag: Paul Rosenmöller en het land van Obama.

Detroit is het meest schrijnende voorbeeld van veel Amerikaanse steden in verval door het verdwijnen van de zware industrie. De stad van de auto-industrie zucht zwaar onder de economische crisis. In Detroit ontmoet Paul Rosenmöller de zwarte dominee Horace Sheffield. Hij voert een verbeten strijd tegen de afbraak. Sheffield zet zich in voor wie in Amerika de Isolated Home Owners worden genoemd, mensen die zijn achtergebleven in een verder verlaten buurt. In grote delen van Detroit zijn winkels verdwenen. Verse producten zijn niet meer te krijgen. Sommigen hebben daar een creatieve oplossing voor gevonden. Ze maken van braakliggende terreintjes of voormalige plantsoenen stadstuinen, waarin ze zelf hun groenten verbouwen. In de stad Dearborn bij Detroit lijkt de moslimgemeenschap geen last te hebben van de economische crisis. Hoe kan dat?

Share

3 reacties op “The Ruins of Detroit”

 1. Merino Zegt:

  Heb tot nu toe slechts een fractie bekeken, edoch hulde! Nu reeds! Skitterende ploaties!

 2. Merino Zegt:

  Check trouwens het bizarre perspectief in de bovenste foto van deze post. Dit is verre van reëel. zal wel een fish eye lens-achtg iets zijn. En anders gewoon een Matisse-fan.

 3. Tripel B. Zegt:

  Dank. Het programma van Paultje R. is ook zeer zeker de moeite waard.

  Wat ik fascinerend vind, is dat je overal in de foto’s puin, flarden behang en afgebladderde verf ziet. Blijkbaar desintegreert een gebouw gewoon na een bepaalde tijd, als je er niets mee doet. Ashes to ashes, dust to dust.

  Over Matisse gesproken: dit is Dali 😎

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .