Dier van de dag: blauwbilgorgel

Taxonomie
De blauwbilgorgel is ontstaan uit een samensmelting van de porgel en de porulan. Net als de muilezel wordt dit wezen beschouwd als een hybride dier, alhoewel over de toepasbaarheid van de blauwbilgorgel voor de mens (in tegenstelling tot andere gekruiste diersoorten) nog enige twijfels bestaan.

Voeding
Overdag is zijn voornaamste voedingsbron de korgel. De blauwbilgorgel wil zich ’s nachts ook wel eens voeden met riep en rimmelrijst. Zulks slechts wanneer de nachtuil krijst, hetgeen een duidelijk onderscheid markeert tussen de gewone blauwbilgorgel en zijn verstedelijkte variant.

Leefwijze
Wokken en worgelen zijn de voornaamste bezigheden van de blauwbilgorgel, maar in zijn vrije tijd mag hij ook graag zonnen. In het laatste geval knoestert hij graag met zijn knezidon. Verscheidene studies hebben uitgewezen dat het knoesteren van de knezidon met name plaatsvindt in ruraal gebied.

Terugloop
De blauwbilgorgel is helaas zeer ontvankelijk voor de schorgel. Dit maakt dat dit wezen regelmatig in de natuur aangetroffen wordt als een blauwe kiezelsteen. Natuurmonumenten en de Partij voor de Dieren maken zich sterk voor het behoud van dit bijzondere diersoort.

C. Buddingh, copyright Wikipedia

Cees of Kees (zo u wilt) hield van Dordrecht.

Share

1 reactie op “Dier van de dag: blauwbilgorgel”

  1. ZappFranka Zegt:

    Boeiend!

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .