De Afghaanse Mona Lisa

In 1984 werd door Steve McCurry, fotograaf van National Geographic, een foto geschoten van een Afghaans meisje (13) in het Nasir Bagh vluchtelingenkamp in Pakistan. In juni 1985 sierde haar portret de cover van National Geographic. Deze foto werd wereldberoemd.

Inmiddels is de naam van deze beroemde vrouw bekend: Sharbat Gula. Haar ouders waren om het leven gekomen na een aanval van de Sovjets op het Afghaanse bergdorpje waar zij woonden. Ze heeft acht jaar doorgebracht in het Pakistaanse vluchtelingenkamp, waarna ze is teruggekeerd naar haar geboortedorp.

Steve McCurry heeft verscheidene pogingen ondernomen om zijn wereldberoemde muze terug te vinden. Hierbij het relaas van zijn zoektocht in National Geographic:

Copyright National Geographic

Ik kwam op het idee voor deze post vanwege een interview met Hans Aarsman in Volkskrant Magazine. Hierin zegt hij:

Nog veel cynischer is het een camera te richten op een deel van de wereld met suggestie dat je informeert, maar dat je intussen alleen een esthetisch ideaal voor ogen hebt. [….] Zo’n foto waarvan iedereen denkt: oh, wat is dat een bijzondere foto. […] Dat is geen engagement, dat is kitsch, Je ziet duidelijk dat er heen en weer is geschoven met van alles. Hoe de kleding is geschikt, bijvoorbeeld. Het is glamourfotografie. Velen zien een sterke blik. Dat Afghaanse meisje zat in een vluchtelingenkamp in Pakistan! Kun je je een grotere hel voor een vrouw voorstellen? Dat is geen sterke blik, dat is posttraumatisch stresssyndroom.”

Share

2 reacties op “De Afghaanse Mona Lisa”

  1. Merino Zegt:

    Ik heb ooit een stuk van die docu gezien. Bizar hoe zo’n foto z’n eigen leven kan gaan leiden. De jaren hebben het meisje qua uiterlijk geen goed gedaan. Hopelijk wel qua levensvreugd.

    Mooi stuk Tripel!

  2. Tripel B. Zegt:

    Qua levensvreugd hebben de jaren het meisje helaas geen goed gedaan, zoals blijkt uit het artikel van National Geographic. Haar levensloop verklaart volgens mij, dat zij er in 1984 al uit zag als een jonge vrouw (hoewel slechts 13 jaar oud) en in 2002 als een oude vrouw (hoewel slechts 30 jaar oud). Die burqa op haar voorhoofd zegt al genoeg. Of kijk ik nu ook bevooroordeeld naar deze foto?

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .