Geef mij m’n hittegolf!

Het hitterecord is niet gebroken vandaag. Te koud. Deze wedstrijd wordt eigenlijk alleen in Limburg gestreden. Op mijn balkon op het noorden in Amsterdam Oost steeg het kwik vandaag tot slechts 33 graden Celsius. Thans 29. Ideaal voor een blanke Groninger. Van een hittegolf kunnen we echter nog niet spreken: “In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen).”, aldus de website van het KNMI. Ik ben zelf sinds kort overgestapt naar Meteo Consult. Vooralsnog zeer tevreden met deze provider-wissel.

Maar goed, het is warm. Eindelijk. Werd hoog tijd. En ik vind dat we minstens twee hittegolven verdienen dit jaar wegens het achterwege blijven van fatsoenlijke zomers de laatste jaren. Hebben we recht op. In ons universum heb je in principe nergens recht op. Geen recht op een dagelijks opkomende zon, geen recht op gezondheid, geen recht op geluk, geen recht op kinderen. Zo rolt ons universum namelijk niet. Ons universum heeft geen bewustzijn, heeft geen doel en heeft geen plan. Wij hebben verzonnen wat eerlijk en oneerlijk is. Heeft ons universum geen boodschap aan. Maar, als we het hier in Nederland al jaren zonder échte zomer moeten doen (hoewel de feiten mij tegenspreken, voel en vind ik dat het tóch zo is), ben ik de beroerdste niet en eis ik vol overgave betere temperaturen. Daar hebben we recht op, vind ik.

Op hete dagen is alles beter. De stad is mooier. De mensen zijn eerlijker. Muziek klinkt beter. Het bier smaakt beter (zo ook mijn zelfgebrouwen Duvel-kloon) en alles lijkt meer als in de film. (Kijktips voor een hete zomeravond: Hundstage, Die Hard: With a Vengeance, Angel Heart, Summer of Sam, Sunshine). Woody Allen is meer dan welkom. Ook tv wordt beter. Zomergasten bij 29 graden is stukken beter dan bij 14 met een gereformeerd regentje dat tegen je ramen spettert.

Als Amsterdam het klimaat van Barcelona zou hebben, zou alles beter zijn. Geluk ligt dan voor eenieder voor het oprapen. Amsterdam is namelijk een stad met potentie. Het kán een wereldstad zijn. Het kán een stad zijn die bij reizigers hoog op het lijstje staat. Niet om ons ongeneeslijk zieke cannabisbeleid maar omdat het leeft, omdat er pareltjes in de horeca te vinden zijn, omdat het rustig is in de stad als het heet is omdat al het volk aan het strand ligt (jaloers) en omdat de prioriteiten anders liggen. De prioriteiten liggen met het klimaat van Barcelona bij het buitenleven, bij de zon, bij het eten, bij het bier en de wijn. Hulde aan het klimaat van Barcelona.

Morgen weer werken. Wekker op 07:00 uur. Veel te vroeg voor een blanke Groninger. 12:00 uur lunch. 20 minuten duurt die meestal. In Barcelona niet. Daar duurt de comida zo’n anderhalf tot twee uur. Ontbijt pas tegen 11:00 uur. Veel beter. Ik heb nooit zin in ontbijt. Nog niet wakker. Gedoe. Geen honger. Geforceerd. Een foie gras-gans voel ik me dan. 12:00 uur lunch, om 15:30 weer trek. Om 17:30 uur met enorme honger naar huis via de supermarkt. Hongerig dus slechte keuzes qua voer. Hongerig dus snelle gerechten. Hongerig dus vroeg eten (tegen 19:00 uur) en daardoor om 23:00 uur weer trek. Helemaal kut dus, dat Nederlandse systeem. Een Barcelonees klimaat kan dit verhelpen. Derhalve pleit ik voor, nee, eis ik een klimaat als dat van Barcelona. Beter klimaat, beter leven. Hoort U mij, Universum? Het begint te onweren.

Share

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .