Enclace, exclave, counter-enclave en counter-counter-enclave

Baarle-Nassau is een (deels) Belgische enclave in Nederland en aldus een exclave van België in Nederland. Maar dan ben je er nog niet, want ‘de enclave’ bestaat eigenlijk uit 22 Belgische exclaves binnen Nederland (of zo u wilt België heeft 22 enclaves in Nederland).

Daarbij komt dat er in de grotere van deze (toch vrij kleine) enclaves / exclaves, meerdere counter-enclaves van Nederland zijn. De talloze grenzen in dit gebied lopen overigens vaak dwars door huizen etc. heen en sommige enclaves (of exclaves) bevatten niet meer dan 1 en soms zelfs een deel van een weiland o.i.d. (check het met de satelliet).

Ingewikkeld? Het grootste complex van enclaves en exclaves bevind zich in het grensgebied van India en Bangladesh – De Cooch Beharenclaves: 106 van de ene in de andere en 92 van de andere in de ene. Hier zijn ook weer meerdere counter-enclaves te bespeuren en zelfs 1 counter-counter-enclave (de enige in de wereld):

Deze counter-counter enclave wordt gevormd door een juteveld met de naam ‘Dahala Khagrabari’ (#1/51) en ligt binnen de Bangladeshi-counter-enclave Upanchowki Bhajni, die weer binnen de Indiase enclave Balapara Khagrabari ligt, dat zich op de grens van de Bangladeshi-subdistricten (upazilas) Debiganj en Domar bevindt.

Share

6 reacties op “Enclace, exclave, counter-enclave en counter-counter-enclave”

 1. Merino Zegt:

  Nice post! Exclave… weer wat geleerd. Het enige dat ik weet van Baarle-Nassau is het volgende: In Baarle-Nassau trekken ze één dezer dagen de stekker uit de tv-aansluiting via kabel. Het bedrijf dat daar verantwoordelijk voor is, biedt de bewoners als alternatief een fucking duur glasvezelabonnement aan. Alternatief is Digitenne of schotel.

 2. De Dappere Man Zegt:

  Och digitenne is zo slecht nog niet.. hier op 4 hoog tenminste 🙂

 3. Tripel B. Zegt:

  Hulde voor deze post!

  Op de lagere school was ik al gefascineerd door Baarle-Hertog c.q. Baarle-Nassau. Een land in een land, en dan ook nog de rare kwesties over belastingen in het ene en het andere deel van Baarle. Daar herinner ik me ook nog tv beelden van. Ik wist echter niet dat de landverdeling zo verknipt was.

 4. Peter Zegt:

  Leuk. Ik vraag me af wat de oorzaken ervan zijn. Mochten de bewoners kiezen of moest de stagiar destijds heel hard niezen en heeft de secretaresse dat het niet meer gezien toen ze de kaart naar het kadaster bracht? 🙂

 5. De Dappere Man Zegt:

  http://www.baarle-nassau.nl/vrije-tijd-en-toerisme/enclaves.html

  Hoe het zo gekomen is.
  Er is trouwens dus ook 1 enclave van NL in België in het gebied…

 6. Tripel B. Zegt:

  Leuk om met Google Street View in rond te wandelen. Digitaal toerisme.

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .