Whoopty whoop nigga what?

Enige jaren geleden raakte er in onze kringen een uitdrukking in gebruik die veelvuldig op de Jerry Springer Show te beluisteren was. Het gaat om het Amerikaanse slang werkwoord to whoop, meestal in combinatie met de term ass:

“hey you redneck, the fat one in the back don corleone over here will whoop your fat ass!” –jerry springer

Er kon geen spelletje tric-trac of Scrabble gespeeld worden zonder dat er een ass werd gewhoopt. En nog steeds vindt er zo nu en dan serious ass-whoopin’ plaats onder de vrienden van weleer.

In mijn zoektocht naar de herkomst van het werkwoord to whoop stuitte ik op de Urban Dictionary, die verschillende verklaringen voor het lemma levert. Onderstaande verklaring sluit het meest aan bij de wijze waarop wij de term bezigden:

to kick someone’s ass; to beat someone up; to completely dominate someone throughout an entire fight and end it in a knock out or submission

De oorspronkelijke betekenis van to whoop is volgens enkele serieuze naslagwerken ‘een vreugdekreet slaken’ of ‘een blaffend geluid maken’ zoals in de term whooping cough (kinkhoest). Deze betekenissen duiden echter niet op het ass whoopen waarover het in deze post gaat. Verklaringen dat to whoop afgeleid zou zijn van to whip (afranselen) zijn aannemelijk, maar worden in verschillende discussies tussen slang-sprekers van de hand gewezen.

Nee, de meest onderschreven verklaring voor to whoop is, net als in de oorspronkelijke betekenis, dat het een onomatopee is. Whoop is het geluid dat een politieauto maakt wanneer iemand staande gehouden moet worden:

Voor een Amerikaanse negroïde man is het geluid whoop meestal geen goed teken. Whoop-whoop betekent doorgaans een flink pak rammel van een of andere racistische diender of erger. Ziedaar de verklaring van to whoop someone’s ass.

Tot slot, als je wilt kun je 10 uur lang luisteren naar de allercoolste whoop uit de muziekgeschiedenis, namelijk WHOOPTY WHOOP NIGGA WHAT van Dr. Dre.

Veel luisterplezier.

Share

1 reactie op “Whoopty whoop nigga what?”

  1. Merino Zegt:

    Dank voor deze mooie post!

    Wesley Willis whoopte er ook op los in zijn tijd: http://www.youtube.com/watch?v=3oDKaBF_IOY

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .