Bakken met Merino – Green Curry Chicken Wraps

“Vanwaar de Angelsaksische naam van het recept?”, hoor ik u denken. Geen idee. Maar in het Nederlands was het ‘groene curry kipwikkel’ geworden. Bekt toch minder.

Maar goed. Een ideaal ontbijt-wrapje. Koud uit de koelkast voor avondmensen die ’s ochtends geen bammetjes gaan smeren en al helemaal niet van het geijkte broodje kaas of jam houden.

Ingrediënten:

Zo’n 350 a 400 gram bio kippendijvlees.
1 bosje bosui (of lente-ui).
3 teentjes of 2 tenen knoflook.
3 plakken ontbijtspek, in reepjes.
1 à 2 flesjes koud, bitter bier.
1 zeer flinke (eigenlijk 2) eetlepel(s) groene curry-pasta.
1 scheut vissaus.
1 scheutje donkere, zoete sojasaus.
Drie draaien zwarte peper. Zout optioneel.
4 theelepels bio crème fraîche.
4 tortilla-wraps.
1 rode (liefst punt-)paprika (optioneel).
Scheut olie. Liefst geen olijf. Pinda of kokos is prima. Soja ook.
zilverfolie.

To do:

Snijd de bosui in fijne ringetjes (tot halverwege het groen).
Hak de knoflook. Plakjes is ook prima (dun).
Olie in de koekenpan op laag/medium vuur. Bosui, ontbijtspek en knoflook erbij. Zachtjes zacht laten worden. Tot het licht carameliseert.
Na een minuut of 4 de flinke lepel groene curry erbij. Zo’n 3 minuten door laten sudderen.
Indien gewenst de gehakte paprika erbij. In dat geval nog twee minuten extra zweten.
Snijd intussen de kipdijen in 0.5 tot 1 cm dunne reepjes.
Voeg toe aan het sudderende mengsel in de koekenpan.
Beetje omscheppen. Neem intussen een slok koud, bitter bier.
Als al het roze wit is, spuit er dan een scheut vissaus bij.
Neem die vier torilla-wraps, leg deze op een vierkant stuk zilverfolie en smeer op elk een flinke theelepel crème fraîche.
Als de kip volledig gegaard is (Salmonella-holocaust, geen druppel droger), voeg dan het scheutje donkere, zoete sojasaus toe.
Drie draaien zwarte peper. De vissaus is op zich redelijk zout, maar gebruik gerust nog een snuf zout naar smaak.
Nog even op hoog vuur (minuutje ongeveer) en dan gas uit.
Bij voorkeur pan scheef zetten zodat overtollig vet en sojasaus weg te scheppen/deppen is.
Kipdijmengseltoestand laten afkoelen tot deze enigszins hanteerbaar is.
Verdeel het kipdijgebeuren over de vier torilla-wraps.
Rol en vouw de wraps zo professioneel mogelijk in een handzame vorm en wikkel de zilverfolie eromheen.
Neem snel nog een flinke slok van het bittere, koude bier.
Plaats drie van de vier gevulde tortilla-wraps in de koelkast.
Zet een goede plaat op (suggestie 1 en 2), neem een hap van de 4e torilla-wrap (lauwwarm is het beste) en drink het flesje koud, bitter bier leeg. Open indien gewenst een tweede.

De volgende ochtend zal de immer pijnlijke hel van het vroege opstaan lichtelijk verzacht zijn door het kant-en-klare kipdij-currywrapontbijtje. En wat je instinct ook uitkraamt; een mooie bak koffie past er prima naast. Fok dat.

Zoals chef John zou zeggen: “Enjoy!

Share

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of citeer geselecteerde tekst.