Utopia?

Een brief van de gemeente in de bus. Gemeentelijke aanslag voor afvalstoffenheffing, a 273 en nog wat…voor het kalenderjaar 2004. We wonen met zijn vieren in een studentenhuis, huur dus. Mag in aantal termijnen betaald worden, gelukkig maar!

Had al netjes berekend dat ik 68.. euro van eenieder moest ontvangen, totdat mijn huisgenote terug kwam van het gemeentehuis. Voor haar zalmsnip. Oh ja, zo zei ze, voor die gemeentelijke shit kunnen we kwijtschelding aanvragen. Nou, prima, meevaller dus. Douchen, bushalte, lijn 10 Grote Markt, aanslagbiljet mee (staat trouwens nergens op die hele aanslag dat er eventueel een mogelijkheid tot kwijtschelding!!??) ,naar gemeentehuis, bij receptie uitgelegd, meestal krijg je dan een nummer en moet je als het meezit maar een half uur te wachten, maar vandaag kon ik meteen doorlopen naar het achterste loket, diep verscholen in een hoek van de hal, zat een blonde mevrouw van middelbare leeftijd, glimlachende rode lippen, duidelijk op routine aanwezig, bevestigt de mogelijkheid van kwijtschelding en weet in nog geen twee minuten te vertellen dat het hoogstwaarschijnlijk uitkomt op een gedeeltelijke kwijtschelding waarbij het te betalen bedrag uitkomt op 83 euro en nog wat….

Dus, 2 strippen en twintig minuten later hadden we dus 273 – 83 = 190 euro verdiend aan de gemeente. En dat is nu juist wat er hier niet aan schort, de onwetende burger wordt, “opgelicht” wil ik niet zeggen, maar er word stilzwijgend onterecht geld “verdiend” aan de onwetende burgers. Daarom zou de overheid een andere weg in moeten slaan. Het woord heeft misschien een nare bijsmaak, maar het heeft toch iets weg van marketing, het optimaal bevredigen van de behoefte van haar potentiële klant. Wat ik wil van de overheid is het volgende: dat zij aan de hand van mijn persoonlijke gegevens zoals leeftijd, werk, inkomen, gehuwd en weet ik veel op wat voor entiteiten (zeg ik dat goed, entiteiten?) onze samenleving is gebouwd (inzake belastingen, regelgeving en wetten die elke burger aangaan), precies zeggen: Thomas, aangezien je zevenentwintig bent, alleenstaand, wonend in studentenhuis 100k verdiend, in een mini uit 1982 rijdt, weet ik veel wat ze willen weten, maakt niet uit, dan moet jij zoveel belasting hier voor betalen, hiervan word je vrijgesteld (want dat is in jouw geval rechtvaardig namelijk, dat is democratisch zo bepaald via wetgeving van tweede kamer), alles moet de overheid voor mij berekenen, zodat ik niet teveel, maar zeker ook niet te weinig betaal. Kijk, ik verdiep mij daar niet in, misschien moet dat wel, maar zelf vind ik dat de overheid (inclusief fiscus) de taak op zich heeft te nemen om elke burger apart te beoordelen wat zijn of haar situatie is, en dan precies zegt wat hij of zij moet betalen of misschien wel moet ontvangen. Via onze democratie wordt regelgeving bepaald die dan ook voor eenieder van toepassing is. Gezien de stand van zaken, de chaos die er momenteel heerst bij ambtelijke instanties (ga maar eens naar het gemeentehuis, CWI, dienst sociale zaken en je proeft de chaos, de ontbering die gaat komen, de ingewikkelde materie van dan moet je hier zijn, dan daar, kastje naar de muur, duurt allemaal lang, weken verstrijken), kan het eigenlijk niet slechter. Dus waarom geen marketingtechnische overheid, haast zou ik willen zeggen: let’s make things better, it couldn’t be worse…

Had niet veel gescheeld, of we hadden gewoon die 273 betaald. Nou sorry, zo’n overheid wil ik niet, waar ik steeds achteraan moet omdat ik er niet op kan vertrouwen dat ik weleens iets teveel zou kunnen gaan betalen. Bovendien is het een stuk makkelijker voor een ieder en denk dat het een hoop frustraties en problemen oplost, aan de burgerkant enerzijds en de ambtenaren anderzijds. Lijkt me haalbaar, toch?

P.S. Misschien ben ik wel de luie burger, maar het zij zo, een ding scheelt, ik ben lang niet de enige, het overgrote deel van Nederland is naar mijn mening slecht op de hoogte van regelgeving en wetten en dat soort shit, en daarom faalt dit systeem, en die burgers die veranderen niet, en om het wel te laten werken is het makkelijker om de overheid te veranderen dan de cultuur van onze maatschappij. Dan gaat het tenminste soepel werken. Niet de burger moet het de overheid gemakkelijk maken, de overheid moet het de burger gemakkelijk maken en het idee geven dat de boel rechtvaardig verdeeld wordt. En dat wordt ook steeds minder, al die fraudes…..maar das ander verhaal…slaap lekker.

» Johan