Bladerdeeghapjes

Naar een recept van Juup. Op dit recept zijn vele variaties te bedenken. Hieronder volgen mijn twee favorieten. Meestal maak ik trouwens een combinatie van beide, dus twee met kip en twee met spinazie.

Bladerdeeghapje met kip en kruidenkaas

Hoofdgerecht voor twee personen (vier hapjes)

Ingrediënten
8 plakjes bladerdeeg
1 kipfilet
1 pakje roomkaas met kruiden (boursin o.i.d.)
Olijfolie
Kruiden (bv Italiaanse)
1 of 2 tomaten
Evt. verse basilicum
Peper en zout
Evt. ingrediënten voor een salade

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200° C.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Snij de kipfilet in blokjes en marineer ze in wat olie met wat kruiden, peper en zout.
Snij de tomaat in kleine blokjes.
Besmeer 4 van de plakjes bladerdeeg royaal met kruidenkaas. (Bladerdeeg heeft twee kanten, een plakkerige en een licht bemeelde. Besmeer de plakkerige, zodat de twee plakkende kanten op elkaar komen te liggen.)
Roerbak de kip in wat olijfolie.
Doe het gas uit en roer de tomaat erdoor.
Schep de gare kip op de kruidenkaas.
Versnipper hier eventueel wat basilicum overheen.
Leg bovenop de kip een plakje bladerdeeg (met de plakkende kant naar beneden) en vouw alles tot een pakketje. Gebruik evt. een vork.
Bak de pakketjes in ongeveer 25 minuten gaar.
Maak eventueel een salade, als je ervoor kiest alleen deze hapjes te maken.

~ Doe de afwas alvast en dek de tafel ~

Bereidingstijd
Snijden 10 minuten
Bakken 7 minuten
Vullen en plakken 3 minuten
Oventijd 25 minuten
———————————
Totaal: 45 minuten

 

Bladerdeeghapje met roergebakken spinazie en kaas

Hoofdgerecht voor twee personen (vier hapjes)

Ingrediënten
8 plakjes bladerdeeg
Ca. 300 gram verse spinazie (kan evt. ook uit de diepvries)
Pijnboompitjes
Ca. 80 gram kaas (feta, geitenkaas, blauwe kaas)
1 klein uitje
1 flinke teen knoflook
Evt. wat paneermeel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200° C.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Leg de spinazie in een grote bak met water om het te wassen.
Rooster de pijnboompitjes.
Doe de spinazie in een vergiet en laat het uitlekken.
Snipper de ui en knoflook.
Verhit een wok.
Roerbak beetje bij beetje de spinazie (olie is niet nodig). Doe bij het eerste beetje de ui en knoflook erbij.
Giet, als alle spinazie gebakken is, het overtollige vocht af en roerbak de spinazie nog even tot alle vocht verdwenen is. Druk de spinazie hierbij goed aan, zodat je al het vocht eruit perst. Breng op smaak met zout en peper.
Strooi eventueel wat paneermeel op de plakkerige kant van het bladerdeeg. Dan wordt het beter droog en dus knapperig.
Schep de spinazie er bovenop.
Verkruimel de kaas hierover en strooi de pijnboompitjes erover.
Plak nu de bovenkanten, met de plakkerige kant naar beneden, op de onderkanten en druk het goed aan.
Bak de hapjes ongeveer 25 minuten.

~ Doe de afwas alvast en dek de tafel ~

Bereidingstijd
Roosteren 4 minuten
Bakken 16 minuten
Vullen en plakken 5 minuten
Oventijd 25 minuten
———————————
Totaal: 50 minuten

Tip:
Als je ervoor kiest om beide soorten te maken, kun je eerst de ene maken en die alvast in de oven doen. Maak als de eerste lading in de oven zit, de tweede soort klaar. Deze is als het goed is precies klaar om de oven in te gaan als de eerste lading eruit kan.