Limoenspoom

Tussengerecht voor ca. 6 personen

Spoom is een tussengerecht. Je eet het tussen de voorgerechten (amuse, koud voorgerecht, warm voorgerecht en/of soep) en het hoofdgerecht. Als licht tussengerecht, maar vooral om de smaakpapillen te neutraliseren. Wij eten het ieder jaar met kerst, tijdens ons zesgangen diner. En dit vind ik nog steeds met stip de lekkerste. Maar er zijn talloze varianten te vinden. Je kunt het overigens ook gewoon als aperitiefje nemen, of zelfs als toetje. Of gewoon, omdat het lekker is.
Officieel maak je het met champagne, maar het kan natuurlijk ook heel goed met goedkopere varianten: ‘nep’champagne, champagnoise, sekt en waarschijnlijk ook met een droge mousserende witte wijn. Zo lang je maar geen appelcider of andere zoete troep gebruikt.

Ingrediënten

150 gr suiker
1,5 dl water
7 – 10 biologische limoenen (dit in verband met de coating die om niet-biologische limoenen zit)
1 fles champagne of soortgelijke drank

Extra nodig: een zeef, een rasp en rietjes

Bereiding
Boen 5 limoenen goed schoon en rasp de schillen eraf tot je ongeveer 1 eetlepel rasp hebt.
Doe de limoenen 30 tot 40 seconden in de magnetron (ze geven dan meer sap) en pers ze uit (je hebt ongeveer 3 dl nodig).
Doe het water in een pannetje, voeg daar de suiker en het limoensap aan toe. Verwarm het mengsel onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
Meng de eetlepel geraspte limoenschil er doorheen en laat het mengsel afkoelen. Dit gaat eventueel wat sneller door het pannetje in een grotere pan met koud water, of de gootsteen te zetten.
Zeef het mengsel als het afgekoeld is.
Schenk het mengsel in ijsblokjeszakjes of ijsblokjesvormpjes en zet het ongeveer vier uur in de vriezer (langer mag uiteraard ook).

~

Voor het serveren kun je de ijsblokjes eventueel crushen, door ze in een blender of ijscrusher te doen, of (nogal omslachtig) ze in folie in een theedoek te doen en daar op te meppen met bijvoorbeeld een snijplank. Maar echt nodig is dat niet. Je kunt de ijsblokjes gewoon in champagneglazen (flutes) doen (een stuk of drie per glas, afhankelijk van de grootte van de klontjes) en de champagne eroverheen schenken. Serveren en drinken met een rietje.

Bereidingstijd
Raspen 12 minuten
Persen 3 minuten
Roeren 7 minuten
Afkoelen 23 minuten
Bevriezen 240 minuten
————————–
Totaal 285 minuten

Tip: Ook erg lekker na de maaltijd (als digestief), maar dan met wodka in plaats van champagne en slechts één klontje limoenmengsel. Zorg dat de wodka ijskoud is. Als dit niet zo is, doe dan een extra normaal ijsklontje in het glas.