Patat

Bijgerecht voor 2 personen
Als je deze patat eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer prefab!

Ingrediënten
Ca. 10 grote (of in ieder geval lange) aardappels
Ca. 1 liter zonnebloemolie

Extra benodigdheden
Een grote pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een wok
Een schone theedoek
Een schuimspaan (of bakspaan met gaten)
Keukenpapier (evt. Geurloos WC-papier)
Een vergiet

Bereiding
Schil de aardappels en spoel ze af.
Doe de olie in de pan en zet op hoog vuur.
Snij patatten (formaat Vlaamsche friet) van de aardappels.
Doe de patatten in de theedoek en wrijf ze droog. Let op dat je ze niet laat liggen, want dan verkleuren ze!
Doe de patatten in de pan (pas op met spatten) en roer af en toe, zodat de patatten niet aan elkaar plakken.
Haal de patatten na ongeveer 10 minuten met de schuimspaan uit de olie; ze zijn dan nog bleek, maar hebben wel een beetje een korstje. Doe ze in het vergiet.
Laat de olie ongeveer 5 minuten heter worden.
Doe de patatten weer terug in de pan en bak ze onder af en toe roeren tot ze mooi bruin zijn.
Leg ondertussen een paar lagen keukenpapier in het vergiet.
Doe de patatten weer in het vergiet en leg er een paar velletjes keukenpapier op. Hussel ze een beetje, zodat het vet er af gaat.
Strooi er flink zout overheen, nog even goed husselen en zo heet mogelijk eten.

Lekker om de patat als hoofdbestanddeel van de maaltijd te eten. Eet er bijvoorbeeld alleen salade bij, of rauwe worteltjes (en eventueel een stukje vlees).

Bereidingstijd
Schillen: 7 minuten
Snijwerk: 3 minuten
Bakken: 20 minuten
—————–
Totaal: 30 minuten

Tip
De olie kun je gewoon hergebruiken. Laat de olie afkoelen en giet hem terug in de fles met behulp van een trechter of maatbeker. Je kunt er dan weer gewoon mee bakken. Let wel op dat je de restjes patat in de pan laat.
NB: frituur liever geen gepaneerde dingen in de olie; de olie gaat hier snel van achteruit. Kroketten en dat soort dingen kun je gewoon in een koekenpan met olie bakken.