Speculaasparfait

Nagerecht voor ongeveer 6 personen

Ingrediënten

3 eierdooiers
100 g suiker
1 borrelglas amaretto
1 ½ dl melk
1 theelepel koek- en speculaaskruiden, of kaneel
6 amandelspeculaasjes
2 dl slagroom

extra nodig: cakevorm, vriezer

Bereiding

Doe de kruiden en de melk in een grote pan en zet dit op een laag vuurtje, roer af en toe.
Mix ondertussen de eierdooiers, de suiker en de amaretto in 5 minuten met een mixer tot een lichte en luchtige massa.
Klop de kokende melk in een dun straaltje (niet te snel, want dan stolt het ei!) door de eiermix.
Doe alles terug in de pan en breng dit langzaam aan de kook.
Vul ondertussen de gootsteen met koud water.
Neem bij het eerste plofje de pan van het vuur en zet hem meteen in het water, roer af en toe.
Verkruimel de speculaasjes.
Bekleed de cakevorm met plasticfolie.
Klop de slagroom stijf en spatel dit door de afgekoelde massa.
Spatel dan de speculaaskruimels erdoor en doe tot slot alles in de cakevorm.
Zet dit een uur of 4 in de vriezer (langer mag natuurlijk ook).

Voor het opdienen kun je de parfait makkelijk uit de vorm trekken aan het folie. Leg hem op een platte schaal, of een bord en snij in plakjes.

Bereidingstijd

Mixen en roeren 30 minuten
Vriezertijd 4 uur
——————
Totaal: 4 ½ uur