Witlof in roquefortsaus

(Vegetarisch) hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten
4 stronken witlof (6 kleintjes)
Eventueel 4 plakken ham
Ca. 10 walnoten
Ca. 2 dl melk
100 gr roquefort
Ca. 25 gr boter
Ca. 100 gr bloem
Peper
Geraspte (oude) kaas

Bereiding
Zet een grote pan met water op.
Snij de onderkant van de stronken witlof en verwijder eventueel de buitenste bladeren. Leg ze in het kokende water en kook ze in 20 minuten gaar.
Kraak ondertussen de walnoten en maak de noten eventueel nog wat kleiner.
Doe de witlof in een vergiet en laat ze uitlekken (dit gaat het best door ze op de boven- of onderkant te zetten).
Maak de saus:
Verwarm een pan op het vuur
Draai het gas laag als de pan heet is.
Doe een flinke klont boter in de pan en laat deze smelten (laat het niet bruin worden!)
Voeg beetje bij beetje al roerend de bloem toe, tot er een droge substantie ontstaat.
Laat dit ongeveer 1 minuut bakken.

Voeg nu beetje bij beetje al roerend de melk toe, tot er een mooie gladde beetje dikkige saus ontstaat (dit is een béchamelsaus). Deze saus wordt door het vocht dat uit de witlof komt nog dunner, dus het mag vrij dik zijn.
Verkruimel de roquefort erboven en roer tot alle klonten verdwenen zijn.
Breng op smaak met peper.
Doe het gas uit.
Verwarm de oven voor op 220º C
Als de witlof zo ver is afgekoeld dat je ze vast kunt houden, moet je ze uitknijpen om het overige vocht eruit te krijgen. Als je de variant met ham wilt maken, kun je dit het best doen door de stronken in de ham te wikkelen en dan goed te knijpen. Let er wel op dat je niet de hele inhoud eruit knijpt.
Leg de (in ham gewikkelde) stronken in een ovenschaal.
Giet de saus eroverheen.
Strooi er de geraspte kaas overheen.
Verdeel de walnoten erover.
Zet de witlof 20 minuten in de oven.

Bereidingstijd
Schoonmaken: 1 minuut
Noten kraken: 19 minuten
Saus maken: 10 minuten
Oventijd: 20 minuten
——————–
Totaal: 50 minuten