Big Fish

Drama / Fantasy / Komedie / Avontuur uit 2003 van Tim Burton. Met Ewan McGreggor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange e.a.

Ed Bloom (Finney/McGreggor) is een uitbundig verhalenverteller en weet de aandacht op alle feestjes altijd naar zich toe te trekken, zo ook bij het afstuderen en de trouwerij van zijn zoon William (Crudup). Voor William is de maat vol: hij wil zijn vader pas weer spreken als hij de waarheid vertelt.
Pas enkele jaren later, als zijn vader op sterven ligt, spreken ze elkaar weer. William wil zijn vader, voordat hij sterft, écht leren kennen, in plaats van de man die hij kent uit de verzonnen verhalen. Bij het opruimen van de schuur komt William een koopovereenkomst tegen uit een van de verhalen van zijn vader en hij gaat op onderzoek uit.
De vraag rijst: zijn de verhalen wel echt zo overdreven als hij denkt dat ze zijn?

Dit verhaal zit uitstekend in elkaar. Aan de hand van losse verhalen leer je het leven van Ed kennen en deze verhalen worden meesterlijk aan elkaar gebreid. Het begint met het verhaal van de grote vis die Ed ving met zijn trouwring, het verhaal dat hij bij iedere gelegenheid aan iedereen vertelt en waardoor William en zijn vader niet meer met elkaar spraken. Maar daarna worden de verhalen door Ed aan William als klein kind vertelt, door Ed aan de vrouw van William, door een personage uit een van de verhalen aan William en uiteindelijk zelfs aan Ed door William.
Ook de scheidslijn tussen verhaal en werkelijkheid wordt heel mooi weergegeven: in het begin is deze heel duidelijk, maar gaandeweg de film begint deze te vervagen, tot er aan het eind niets meer van over is.
Hoewel het combineren van veel verschillende genres vaak mis gaat, is het bij deze film een uitgebalanceerde mix geworden. Drama, fantasy, komedie en avontuur vullen elkaar naadloos aan.. Het drama uit het heden (de oude Ed die op sterven ligt) wordt makkelijk afgewisseld met vrolijke verhalen over reuzen, weerwolven en Siamese tweelingen, waardoor de film geen moment gaat vervelen.

Ga zelf kijken en vindt uit of je het een feel-good movie of een drama vindt. Voor mij was het een film om heerlijk bij weg te dromen en met een goed gevoel de zaal uit te lopen. Heerlijk…

» KRL

Deze film op IMDB