Extreme Measures

Thriller uit 1996 van Michael Apted. Met: Hugh Grant, Gene Hackman en Sarah Jessica Parker.

Guy Luthan (Grant) is een zeer succesvolle jonge dokter in een New Yorks ziekenhuis. Als hij op een dag een patiënt binnenkrijgt die sterft aan verdachte symptomen, laat dit hem niet los. Hij gaat op onderzoek uit en hoe meer hij te weten komt, hoe vreemder het wordt en hoe meer hij wordt tegengewerkt. Als hij dan ook nog wordt ontslagen om vermeend drugsgebruik, wil hij helemaal weten wat er aan de hand is. Uiteindelijk brengt het spoor hem bij een kliniek van dr. Myrick (Hackman), die er maar vreemde methoden op na houdt…

Bij het zien van deze film begon me vaag iets te dagen dat ik ‘m al eerder had gezien. Meestal is dat geen goed teken: als ik een film al ken en ik kan me er weinig van herinneren, is het meestal geen hoogstandje. En dat klopt ook. De film is maar matig spannend en er wordt al veel te snel prijsgegeven wat er aan de hand is. Al bij het zien van de ratjes op TV (een van de eerste scènes) begint er iets te dagen, zeker als je daarna toch wel erg veel gehandicapte mensen ziet.
En dat is jammer, want het thema (hoewel wel erg afgezaagd) kan spannender worden gebracht. Ook worden de personages niet genoeg uitgediept. De wanhoop of de beweegredenen van Luthan worden eigenlijk niet weergegeven. Daarnaast is de film doorspekt van clichés, ongeloofwaardigheden en teveel moraal. Zo wordt er bij Luthan ingebroken en de politie vindt drugs in zijn appartement. Daarop wordt hij natuurlijk meteen ontslagen. Je zou toch denken dat er eerst wat tests aan vooraf zouden gaan, zeker aangezien het allemaal doktoren zijn, maar nee.

Ik was benieuwd hoe een ander genre dan de romantische komedie bij Grant zou passen, maar dat is niet goed bevallen. In dat soort films is hij goed op zijn plaats, maar dit kan hij voortaan maar beter niet meer doen.

» KRL

Deze film op IMDB