Ripley’s Game

Thriller / Drama uit 2002 van Liliana Cavani. Met John Malkovich, Dougray Scott, e.a.

Tom Ripley (Malkovich) is inmiddels een rijk man en woont in een klein Italiaans dorpje. Op een feestje vertelt de gastheer, Jonathan Trevanny (Scott), een arme lijstenmaker met een ongeneeslijke ziekte, uitgebreid aan zijn gasten wat hij Ripley voor eikel met slechte smaak vindt, niet wetende dat Ripley net de kamer is binnengekomen. Ripley zint op wraak…
Als een vroegere collega van Ripley opeens voor zijn deur staat met de vraag of hij een hitman voor hem weet om een Russische maffiabaas neer te halen, ziet Ripley de kans om Reeves terug te pakken. Hij geeft aan dat Trevanny perfect zou zijn en het voor veel geld wil doen. Zonder dat Trevanny het wil, wordt hij in het spelletje van Ripley betrokken.

Dit (losstaande) vervolg op The Talented Mr. Ripley viel mij behoorlijk tegen. Waar het eerste deel echt spannend was, komt het bij deze film niet echt van de grond. De spanning wordt zelfs uit de weg gegaan, lijkt het wel. Drama daarentegen is goed vertegenwoordigd, maar dat is toch niet wat ik bij deze film hoopte te zien.
De beweegredenen van Ripley om Trevanny als hitman op te geven, zijn duidelijk, hoewel misschien wel wat overdreven (maar dat Ripley erg overdreven kan reageren, weten we al uit deel 1), maar waarom hij dan toch opeens medelijden krijgt en besluit Trevanny te helpen, is voor mij een raadsel. Helemaal doordat op het eind toch doorschemert dat hij tevreden is over hoe het is afgelopen (of verbeeldde ik me dat?), is het onduidelijk waarom hij Trevanny te hulp schiet.
Het verhaal is erg voorspelbaar en de karakters worden niet goed uitgediept. De wanhoop bij Trevanny mist en hij zet zijn leven wel erg makkelijk op het spel door Ripley te helpen.

Kortom: geen aanradertje.

» KRL

Deze film op IMDB