Tess

Drama uit 1979 van Roman Polanski, naar het boek van Thomans Hardy. Met Natassja Kinksi, Peter Firth, Leigh Lawson en anderen.

Op een dag vertelt een priester aan de arme boer Durbeyfield dat hij de laatste tak van een vermogende adellijke familie is: de familie d’Urberville. Al het vermogen is nu verdwenen, maar zijn vrouw weet dat er in een naburig dorp een rijke mevrouw d’Urberville woont. Omdat hun paard net gestorven is en omdat ze hopen er een slaatje uit te slaan, wordt de oudste dochter van het boerenechtpaar, Tess (Kinski), naar deze familie gestuurd om daar geld te verdienen voor een nieuw paard.
Tess krijgt een baan aangeboden, maar de zoon van mevrouw d’Urberville, Alec (Lawson) valt meteen voor haar en weet haar uiteindelijk te verleiden.
Tess verlaat de familie niet veel later, vluchtend voor Alec. Met veel moeite probeert Tess haar leven weer op te bouwen en ze krijgt een baan bij een botermakerij. Hier ontmoet ze de mooie Angel Clare (Firth), die haar ware liefde blijkt te zijn. Maar ook deze romance verloopt niet vlekkeloos.

Deze film is opgedragen aan Sharon Tate, Polanski’s eerste vrouw. Zij werd, samen met enkele vrienden van het echtpaar, op 33-jarige leeftijd vermoord door de sekte van Charles Manson. Sharon was op dat moment acht maanden in verwachting van hun eerste kind. Op het moment dat zij werd vermoord, was ze het boek Tess van Thomas Hardy aan het lezen. Ze had er een briefje in gestopt met de aantekening dat haar man hier een mooie film van zou kunnen maken.
Het is dus ook niet zo heel erg vreemd dat Tess zo’n zwaarmoedige film is geworden.

Ik zou zeggen, als je geen probleem hebt met een traag en lang drama, dan moet je deze film zeker zien. Maar als je daar niet zo’n fan van bent, misschien dat je dan maar beter iets vlotters kunt gaan kijken.

» KRL

Deze film op IMDB