21 Grams

Drama uit 2003 van Alejandro González Iñárritu. Met Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts e.a.

De film volgt drie levens: dat van ex-bajesklant Jack (Del Toro), die zijn leven heeft gebeterd en zich nu volledig op Jezus heeft gestort, dat van de stervende jongeman Paul (Penn) en dat van de moeder Cristina (Watts). Het noodlot wil dat Jack de man en twee dochters van Cristina doodrijdt (per ongeluk). Paul krijgt het hart van de overleden man en hij wil weten van wie hij het hart heeft gekregen, waardoor hij Cristina leert kennen. En zo zijn ze alle drie met elkaar verbonden.

Dit is in één woord een geweldige film. Absoluut een film die je moet gaan kijken. Het verhaal is een en al ellende en eerlijk gezegd is het verhaal nog niet eens zo heel erg goed (als je de beschrijving leest, zou het natuurlijk ook een waar gebeurd RTL4-drama kunnen zijn), maar er wordt wel de sterren van de hemel gespeeld. Alledrie de hoofdrolspelers zijn in topvorm (hoewel ik haar nog nooit eerder ben tegengekomen).

De film zit filmisch gezien ook fantastisch in elkaar. Het zit vol met flashbacks en flashforwards, waardoor je al weet wat er gaat gebeuren, maar je toch nieuwsgierig bent. Het duurt door de asynchrone structuur wel even voordat je echt in de film zit. De personages veranderen uiterlijk namelijk nogal gedurende de film en het duurde even voordat ik doorhad dat het er drie waren (en niet meer). Maar als je dan eenmaal in de film zit, hou je je adem in. Wat een ellende maken die mensen mee! Tijdens de hele film kun je geen een keer ook maar een glimlachje op je gezicht toveren. De eerste film van Iñárritu (Amores Perros) was ook een drama, maar dat werd toch een heel stuk luchtiger gebracht dan deze film.

De titel slaat trouwens op een onderzoek begin 20e eeuw dat als iemand sterft, hij 21 gram lichter wordt. Het was onduidelijk waaraan dit lag, maar het lag natuurlijk voor de hand te zeggen dat dit de ziel is die het lichaam verlaat. Later is men op dit onderzoek terug gekomen, omdat het in de eerste plaats nogal onnauwkeurig was en in de tweede plaats is er ook een heel logische verklaring: de laatste ademtocht weegt precies die 21 gram. Maar het idee van de ziel die het lichaam verlaat is natuurlijk mooier.

Deze film moet je gezien hebben, maar wees gewaarschuwd: je komt niet bepaald vrolijk de zaal weer uit.

» KRL

Deze film op IMDB