Twelve Monkeys

Thriller / Science Fiction van Terry Gilliam uit 1995. Met Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stow e.a.

Het is het jaar 2035. Door een dodelijk virus dat werd verspreid in 1996, leeft slechts 1% van de wereldbevolking nog en zij zijn gedwongen ondergronds te leven. Deze mensen kunnen terug in de tijd reizen en sturen ‘vrijwilligers’ (gevangenen die detentievermindering kunnen krijgen) op onderzoek uit.
Door zijn goede observeringsvermogen en geheugen wordt James Cole (Willis) uitgekozen terug naar 1996 te reizen om meer informatie over het virus te verzamelen. Door een fout echter, belandt hij in 1995 en komt hij terecht in een psychiatrische inrichting, waar ook Jeffrey Goines (Pitt), de zoon van een beroemd viroloog, zit en waar hij onder behandeling staat van dr. Kathryn Railly (Stowe), voor wie hij als een blok valt.
Nadat hij is teruggehaald, wordt hij nog een keer terug de tijd in gezonden en nu wel naar 1996. Stukje bij beetje komt hij steeds meer te weten over het virus.

Spannend, deze film; ik kan niet anders zeggen. In het begin is het even wennen: die verklarende teksten aan het begin van een film gaan bij mij altijd het ene oog in en het andere weer uit, maar het valt al snel allemaal op zijn plaats.
Heel mooi gedaan, zoals de wanhoop en de onbegrijpendheid van Cole worden verfilmd. In het begin is hij er zeker van dat hij niet gek is en denkt iedereen dat hij het wel is. Maar naarmate de puzzelstukjes op hun plek vallen, begint dr. Railly er in te geloven dat hij de waarheid spreekt en niet gek is, terwijl Cole juist begint te geloven dat hij gek is en dat hij niet in de toekomst leeft. De droom die Cole vaak heeft, is zowel een flash forward als een flashback, waar heel subtiel naar toe wordt gewerkt.
Schitterende rol ook van Pitt, die met zijn rare ogen en vreemde tics een echt gek weet neer te zetten.

Het verhaal zit goed in elkaar en er is een onverwachte plot: tot op het laatste moment blijft het afwachten of ze de verspreiding van het virus tegen kunnen houden, of niet.

Deze moet je gezien hebben!

» KRL

Deze film op IMDB