Taalpurisme

Zojuist in café Eik en Linde in gesprek met een wat oudere man. Stamgast van E&L. Dries van Agt loopt voorbij (waarschijnlijk te gast bij DWDD of P&W). De wat oudere man, die Dries eveneens had opgemerkt, beschuldigt de oud-staatsman subiet van antisemitisme. Ik opper, aansluitend op ons hier voorafgaande gesprek over taalgebruik van BN’ers, dat het ‘bij dezen‘ moet zijn in plaats van ‘bij deze‘. Waarop de man zegt: ‘Ga me nou niet verbeteren in mijn vakgebied’ (ik had had hoogstwaarschijnlijk met een neerlandicus van doen). Waarop ik denk: ‘Onderbouw nu eerst maar eens je beschuldiging van antisemitisme‘. Ik en mijn drinkebroer Showan vermoedden beiden Joodse familiebanden. Echter, voor we het gesprek konden afronden, werden we vriendelijk verzocht de tent te verlaten teneinde het mooie café niet aan een niet-malse boete te helpen.

Bij deze / bij dezen Welke is juist?

Vraag:

Luidt de formulering die veel in brieven wordt gebruikt, bij deze of bij dezen?

Antwoord:

Correct is: bij dezen.

Toelichting:

In ouder Nederlands volgde op het voorzetsel bij een (voor)naamwoord in een verbogen naamval. Dezen is een oude vorm voor de derde naamval enkelvoud (mannelijk en onzijdig) van het aanwijzend voornaamwoord. De naamvalsuitgang is bewaard gebleven in enkele vaste verbindingen, waaronder de veelvuldig in brieven voorkomende uitdrukking bij dezen (‘door deze brief’). Wanneer men de uitdrukking wil vermijden, kan men in plaats daarvan hierbij gebruiken.

[bron]

Share

7 reacties op “Taalpurisme”

 1. RW Zegt:

  Ik vraag mij af wat precies de reden was dat jullie het cafe dienden te verlaten.

 2. Merino Zegt:

  Sluitingstijd… zo gaat dat in een ‘wereldstad’. 01:00 uur is het over en uit.

 3. TAK Zegt:

  Aha, dus dat is de definitie van op tijd naar huis…”sluitingstijd”… 🙂

 4. Malta Zegt:

  Als je je ook wat verder begeeft dan de rafelranden van het centrum kan je toch zeker elke elke dag van de week tot vier uur naar de kroeg. Nog niet wereldstadwaardig, maar toch, iets beter.

 5. Merino Zegt:

  Maar het gaat ‘m juist om de keuze. E&L wil wel langer open maar mag niet. Dat is de issue. En die kroegen die wel tot 04:00 uur te bezoeken zijn, zijn niet altijd de kroegen waar ik wil zijn.

 6. Merino Zegt:

  Het leven is één groot drama…

 7. Ajay Zegt:

  Eigenlijk is het van de zotte dat onze wereldstad van die lousy sluitingstijden heeft. In het noorden des lands heb je ook steden met grachten, hoeren en koffieshops, én vette sluitingstijden. Gelukkig weet de gros van de toeristen dat niet 😉

  My 2 cents.Bij dezen.

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .