Blauwbekken

Rosse stekelstaarteend

Gisteren heb ik een stukje langs de Rijn gefietst. En opeens zagen we in de Rijn aan de oever een klein roestbruin eendje met een knalblauwe snavel. Nou ken ik aardig wat eendensoorten, maar deze had ik nog nooit gezien. Na wat gegoogel blijkt het de rosse stekelstaarteend te zijn. En dit beestje heeft nog heel wat voeten in de aarde.
Waar hij in Nederland (en Duitsland) nog vrij zeldzaam is, is het in Engeland een ware plaag, waar ze volledig uitgeroeid moeten worden omdat ze paren met een net even andere eendensoort uit Spanje. De Spaanse eendendames geven de voorkeur aan de Engelse eendenmannen boven de Spaanse en daardoor zijn er steeds minder raszuivere Spaanse eenden van dit soort. De Engelsen vinden nu dat alle Engelse stekelstaarteenden dood moeten, zodat het Spaanse ras in stand blijft.

Wat mij betreft kunnen ze nog wat leren van de Nederlanders. Die gaan daar een stuk soepeler mee om.

Share

4 reacties op “Blauwbekken”

  1. Merino Zegt:

    De opvallendste feature aan die eend is z’n blauwe snavel, noemen ze ‘m rosse stekelstaarteend! De bioloog die dit creatuur benoemd heeft was òf dronken òf kleurenblind, naar mij dunkt.

  2. robert Zegt:

    Ik verbaasde me er ook al over.. Misschien bestond er al een blauwbek dier ofzo?

  3. RW Zegt:

    Deed me nog een beetje denken aan een stukkie van de Nieuw Rechtse Michiel Smits over de Nijlgans http://www.faunabescherming.nl/dierenblok/dierenblokNijlgans.htm. Maar helaas: de site van Smits is afgesloten door zijn provider.

  4. Gnalfeel Zegt:

    Ik vraag me af wat Rita zou doen als zou blijken dat de felgroene halsbandparkiet zich vergrijpt aan een bedreigde vogelsoort als de huismus…

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .