Weetje van de dag

Het oude guldendubbeltje past precies in het gat van een CD. Het dubbeltje is ooit gebruikt om de grootte van het gat vast te leggen en dit is later nooit meer veranderd.

Kan iemand met een dubbeltje dit bevestigen?

Share

6 reacties op “Weetje van de dag”

  1. robert Zegt:

    Er was toch ook iets met de lengte van de CD? Was dat niet precies de lengte van de 5e (?) symphonie van beethoven ofzo? Of was dat bij de LP zo…

    Vragen, vragen, vragen… Wie heeft de antwoorden!?

  2. MC Drank Zegt:

    Peter heeft vast en zeker antwoorden…. !

  3. robert Zegt:

    Ik zat eigenlijk ook te wachten op hem.. 🙂

  4. SR Zegt:

    Wel, het klopt,
    een gulden dubbeltje past precies in het gat van een CD.
    Ik heb helaas geen digi camera om het vast te leggen,
    maar heb het met verschillende CDs geprobeerd, en het past elke keer precies.

    – waar een ooit vergeten spaarpot toch niet nuttig voor blijkt te zijn…

    – de lengte van een LP / CD heb ik geen idee van 🙂

  5. MC Drank Zegt:

    Er bestaan verschillende mythen rondom de specificaties. Zo zou de oorspronkelijke cd een diameter hebben van 11,5 cm en een speelduur van 68 minuten stereo bevatten. De 11,5 cm diameter is gelijk aan de grootte van de compact cassette, ook een Philips ontwikkeling. Sony’s president Ohga stond erop dat de speelduur 74 minuten moest worden, opdat ook de negende symfonie van Van Beethoven gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler in 1951, op een enkele cd zou passen.

    Trivia
    De centrale opening van een cd omsluit precies de grootte van een dubbeltje (10 gulden cent), en daarmee is dit het enige Nederlandse geldstuk dat door een cd past. Er wordt wel beweerd dat dit de Nederlandse invloed op de ontwikkeling van de cd aantoont. Het is echter waarschijnlijker dat deze diameter om meer praktische redenen – zoals de gemiddelde vinger dikte – gekozen is. Er wordt ook in de dezelfde ‘Broodje Aap’ verhalen wel beweerd dat de diameter van de cd gelijk is aan de diameter van een Heineken bierviltje, hetgeen de Nederlandse invloed op de ontwikkeling van de cd nog meer aantoont.
    In 1987 betaalde men voor een cd-speler nog zo’n 600 gulden.
    Herstel van de krasjes aan de onderzijde is goed mogelijk. Neem koperpoets en een schone, niet krassende doek. Polijst de krassen in radiale richting (dus van binnen naar buiten).

  6. Peter Zegt:

    Ha ha ha.

    @MC Drank: Geweldig. Dat scheelt mij weer een boel uitzoekwerk. 🙂

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .