Exactitudes (deel 2)

Reeds gesignaleerd door RW op woensdag 16 maart 2005, maar nog steeds actueel.

“L’ exactitude n’est pas la vérité” – Henri Matisse

Al 16 jaar werken fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek samen aan een kunstproject genaamd Exactitudes. Het project is ontstaan uit een gemeenschappelijke interesse voor de -vaak ongeschreven- kledingcodes van verschillende groeperingen in de samenleving. Exactitudes bestaat inmiddels uit 128 fotoseries van elk twaalf portretten, netjes ondergebracht in 128 rubrieken en (t/m 112) voorzien van gesproken commentaar.

Hun allereerste rubriek was gabbers:
Copyright exactitudes.com

Ik ben mijzelf nog niet tegengekomen op Exactitudes, of het moet categorie 65 zijn. Maar wat niet is kan nog komen. Wordt vervolgd…

P.S. Het valt mij altijd op dat groeperingen die anti-conformistisch zijn zich het meest conformeren aan hun eigen subcultuur. De ongewassen krakers die je bij elke demonstratie tegenkomt met spandoeken als “tegen het systeem” lopen zelf systematisch in dezelfde zwarte, van sleetse plekken voorziene, kleding als al hun eigen Ons Soort Mensen. In mijn tijd in Groningen werd Vera nog gefrequenteerd door die-hard punkers in plaats van jailbaits. Die punkers kwamen allemaal in dezelfde outfit op de bakbrommer naar de club, terwijl hun ongewassen schoothondje met onvermijdelijke rode sjaal om de nek, voor de deur stond te schijten. Ik vroeg mij toen al af of er een of andere Comsopolitain voor werkschuw volk was waarin dit soort dresscodes in stond beschreven.

Share

6 reacties op “Exactitudes (deel 2)”

 1. diederik Zegt:

  hee martino,

  volgens mij ben jij meer van 67.

 2. diederik Zegt:

  ik bedoel dus 79!

 3. Merino Zegt:

  very close idd

 4. RW Zegt:

  Binnen een populatie van 6 miljard is het statistisch gezien onmogelijk om origineel te zijn.

 5. diederik Zegt:

  maarrree Merino, waar hoor ik dan? I feel lost!

 6. Merino Zegt:

  Ik denk dat jij 112 bent of 23… kan niets vinden dat dichterbij komt.

  “There he goes. One of God’s own prototypes. Some kind of high-powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.”

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .