Linkskijkend of rechtskijkend

Een van de belangrijkste doelstellingen van de studie psychologie is het leveren van wetenschappelijk bewijs voor zaken die u en ik allang weten. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Nebraska-Lincoln, dat de liberale Amerikaan meer oog heeft voor zijn medemens dan de conservatieve Amerikaan.

Het grappige aan dit onderzoek is, dat dit dus letterlijk het geval blijkt te zijn:

It goes without saying that conservatives and liberals don’t see the world in the same way. Now, UNL research suggests that is exactly, and quite literally, the case.

Het onderzoek samenvattend: linkse mensen hebben de neiging om de blik van hun gesprekspartner te volgen (gaze cueing heet dat in psychologisch jargon) en tonen dus empathisch vermogen. Rechtse mensen zijn daarentegen minder gevoelig voor afdwalende blikken van hun gesprekspartners en tonen minder interesse in de wereld van de ander.

Een leuk weetje om mee te experimenteren op de werkvloer.

– Artikel in Dagblad De Pers
– Artikel op Science Daily
– Voor de schetenwappers onder ons, hier het officiële persbericht in PDF.

Share

Reageer

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> of .